Egyenlő munkáért egyenlő bért követel a rabok szakszervezete

Az alkotmányban rögzített egyesülési jog alapján alakult meg a német elítéltek szakszervezete, amely minimálbért és nyugdíjat követel a raboknak, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Negyven börtönben 550 tagja van már a 2014-ben Németországban alakult Elítéltek Szakszervezetének. A német tartományi börtönökben az elítélteknek kötelező dolgozniuk. Németországban 194 börtön működik, 62 ezer embert tartanak fogva, közülük 38 ezer dolgozik. Munkájukból évi 150 millió euró haszna van a szövetségi államnak - írja a magyardiplo.hu.

Németországban a minimál-órabér 8,5 euró, míg a rabok egész napi munkára kapnak 9-15 eurót. Oliver Rast és Mehmet Aykol, a két alapító abból indult ki, hogy az alkotmány mindenkinek biztosítja az egyesülési jogot. Így az elítéltek is alakíthatnak érdekképviseleti szervezetet. Fő céljuk, hogy a munkájuk után legalább a minimálbért megkapják, és nyugdíjra is jogosultságot szerezzenek, mert így könnyebben vissza tudnak illeszkedni a társadalomba.

A német szövetségi büntetőtörvénykönyv tartalmazza, hogy a börtönökben érvényesülni kell a polgári jogoknak, rádiót kell biztosítani a cellákban, és lehetőséget adni a beteg- és nyugdíjbiztosításra. Ám a német büntetésvégrehajtás reformja során tartományi hatáskörbe kerültek a börtönök, és e jogokat nem biztosították.

A német szakszervezetek nem örülnek a rabok szakszervezetének. Szerintük nem is lehetne azt szakszervezetnek nevezni, mert az elítéltek jogállása ezt nem teszi lehetővé. Egyébként is képzetlenebbek és kevésbé termelékenyek, mint a gazdaság egyéb szektoraiban dolgozó munkások.

Az alapító, Oliver Rast a saját példáját hozta fel cáfolatul: a könyvkötő műhelyben napi 50 iratgyűjtőt készített, amelyek darabját a börtönboltban 18 euróért adták. Annyiért, mint mások termékét más kereskedőknél. A börtönben végzett munka hasonlít a kintire, csak nem úgy fizetik - érvelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.