Egyénileg fizethetnék az olaszok a pártjaikat

Eltörölte a római kormány az állami finanszírozást. A rendelkezés hatvan napon belül emelkedhet törvényerőre.

Betartottuk ígéretünket - adta hírül a pártok finanszírozásának eltörléséről szóló döntést Enrico Letta miniszterelnök a Twitter mikroblogon. Letta arra emlékeztetett, hogy kormánya ezt tűzte ki egyik elsődleges célként áprilisi megalakulásakor. - Üres szavak. Ha ez így van, akkor Letta azonnal fizesse vissza azt a 45 millió eurót (13,5 milliárd forintot), amelyet a Demokrata Párt (PD) az idén kapott választási támogatásként - reagált azonnal szintén a világhálón Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére. Az M5S az egyetlen olasz parlamenti párt, mely a februári választásokat követően önként lemondott a neki járó költségvetési támogatásról.

A kormányülésen született döntésről a parlamentnek is szavaznia kell. A szenátusnak és a képviselőháznak hatvan napja van arra, hogy a kormány által benyújtott tervezetből törvény legyen. Enrico Letta és kormánya szerdán bizalmat kapott a parlamentben. Elemzők szerint az állami pártfinanszírozás eltörlésével Letta a parlament után a választók előtt is bizonyítani akarja kormánya hatékonyságát.

Az olasz parlamenti pártok 1974 óta részesülnek állami támogatásban. Eltörlésére több népszavazást is rendeztek, eredménytelenül. Az utóbbi évek gazdasági válsága azonban megkérdőjelezte a pártoknak a költségvetésből évente fizetett milliók jogosságát. A parlament elé benyújtott törvénytervezet szerint a pártokat a magánszemélyek önkéntes alapon jövedelemadójuk két ezrelékével támogathatnák. Vállalatok, intézmények esetében a pártfinanszírozás plafonja 300 ezer euró (mintegy 90 millió forint) lenne. A pártokat támogatók adókedvezményben is részesülnének. Antonio Di Pietro, a kilencvenes évek olasz pártfinanszírozási rendszerét felszámoló Tiszta Kezek ügyészcsoport egykori tagja szerint először látni kell a törvénytervezet még nem ismert szövegét, utána derül ki, hogy a római kormány szándékai valóban komolyak. Korábban a római kormány a pártfinanszírozás fokozatos csökkentését ígérte egészen 2017-ig, amikor végleg megszűnt volna a parlamenti erők állami támogatása.

2011-es életkép az olasz képviselőházból
Italian Prime Minister Silvio Berlusconi (C) reacts at the lower chamber of the deputies in Rome October 14, 2011. Berlusconi's government won a confidence vote on Friday in the lower house of parliament. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.