Egyelőre csak levelet várnak Athéntól a 8 milliárdért

A pénzügyekért felelős uniós biztos, Ollie Rehn írásos elkötelezettséget vár az athéni kormánytól a görög mentőcsomag végrehajtása mellett, mert a népszavazás múlt heti egyoldalú bejelentése megrendítette a bizalmat az ország iránt. Rehn megerősítette, ez az előfeltétele annak, hogy utalják az előző görög mentőcsomag aktuális, 8 milliárd eurós részletét.

Nagyon aggasztó a gazdasági és pénzügyi helyzet Olaszországban – fogalmazott brüsszeli mércével mérve meglehetősen drámaian Ollie Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős csúcsbiztosa az unió gazdasági és pénzügyminisztereinek hosszúra nyúlt találkozója után. Mint mondta, az olasz gazdasági reformokat ellenőrző bizottsági misszió már kedd este elindul Rómába. Rehn kitért arra is, hogy Itálián nagyon nagy a piacok nyomása.

A közös valuta ügyeiért is felelős biztos megerősítette: írásos elkötelezettséget várnak az athéni kormányt alkotó politikai erőktől az október 26-27-i csúcson kialkudott görög mentőcsomag végrehajtása mellett, mert a népszavazás múlt heti egyoldalú bejelentése megrendítette a bizalmat az ország iránt. Rehn megerősítette, ez az előfeltétele annak, hogy utalják az előző görög mentőcsomag aktuális, 8 milliárd eurós részletét. – A szolidaritásnak kétoldalúnak kell lennie – üzente Rehn Athénnak.

Formálisan az Ecofin testülete is elfogadta a gazdasági kormányzás alapját jelentő hatos csomagot. Ennek célja az eurót használó országok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolása, s várhatóan december közepétől lép életbe. Rehn leszögezte, fontos megérteni, hogy a csomagban foglaltakat vagy az unió maga vállalja fel, saját szabályai szerint, vagy a piaci erők kényszerítik rá.

Parázs vita alakult ki a pénzügyi tranzakciók megadóztatására tett bizottsági javaslatról is. A pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozó adót London hevesen ellenzi (féltve a City bevételeinek a GDP-re tett jótékony hatását), s úgy tűnt, több államot is sikerült maga mellé állítani. Felszínre került az eurózóna 17 tagja és a többi 10 tagállam közti feszültség is. Utóbbiak ugyanis részt szeretnének venni az eurózóna döntéshozatalánál legalább megfigyelőként, hiszen az eredmény mindenkit érint, ám a tizenhetek eddig nem hajlanak erre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.