Egymás szapulásával vannak elfoglalva a szlovákiai magyarok

Egyelőre nem hajlandó egyeztetni a Bugár Béla vezette Most-Híd a Magyar Közösség Pártjával, habár a több mint 130 felvidéki civil szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala erre szólította fel mindkét politikai tömörülést, és azt is felajánlotta, vállalnák a mediátori szerepet az egyeztetések során.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla kifejtette, hogy ez a felhívás alig rejtett nyomásgyakorlás. A párt megbízható értesülései szerint ugyanis a kerekasztal több vezetőségi tagja előrehaladott tárgyalásokat folytat az MKP illetékeseivel arról, hogy néhányukat befutó helyen vegyék fel a párt jelöltlistájára, amellyel a jövő márciusi parlamenti választásokon kívánnak indulni.

„Ez a tény megkérdőjelezi szándékaik és kezdeményezésük őszinteségét. Erről a fontos körülményről a kerekasztal nem csak minket nem tájékoztatott, de egyben a közvéleményt sem. Vajon milyen moderátori feladatra törekvő szervezet az, amelynek vezetőségi tagjai közben a színfalak mögött tárgyalásokat folytatnak az egyik féllel?" - vélekedett a Híd párt elnöke.

Lapunk megkeresésére a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője elmondta, meglepődött azon, hogy válasz helyett elterelő kérdéseket kaptak: „Bizonyos átjárás nem zárható ki civil szerveződésünk koordinációs bizottságának egyes tagjai és valamelyik párt között, amelynek módját és feltételeit rövidesen rendezzük. Ugyanakkor szervezetünk semmiképpen sem kíván pártosodni." - jegyezte meg Tokár Géza.

A kerekasztal meggyőződése szerint ha a két párt legalább elvi kérdésekben szót értene egymással, és nem egymás szapulásával lenne elfoglalva a következő pár hónapban, már az is előbbre vinné az együttműködést.

„A két párt választási szövetségét pedig kizárólag azért szorgalmazzuk, mert minél nagyobb a a szlovákiai magyarok parlamenti jelenléte, nyilvánvalóan annál nagyobbak érdekérvényesítésük lehetőségei. A legutóbbi parlamenti választásokon mintegy 100 ezer magyar voks veszett el, miután az MKP nem jutott be a képviselőházba. Szeretnénk megakadályozni, hogy ez a szomorú történet megismétlődjék. Kizárólag ezért kezdeményezzük továbbra is a háromoldalú eszmecserét" - közölte a szóvivő.

Berényi József pártelnök már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy az MKP támogatja az egységes szlovákiai magyar parlementi képviselettel kapcsolatos kezdeményezést és több vezetőségi taggal együtt bármikor hajlandó részt venni a tervezett találkozón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.