Egyelőre megúszta a volt román külügyminiszter

A román szenátus elutasította a Titus Corlatean volt külügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítványt, így nem indulhat bűnvádi eljárás a szociáldemokrata politikus ellen, a 2014-es elnökválasztások kapcsán.
A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja Corlateant, hogy 2014 novemberében, a külügyi tárca vezetőjeként a szükségesnél kevesebb szavazókör létrehozásáról rendelkezett, vagyis szándékosan akadályozta a hagyományosan jobbra húzó külföldi románság részvételét az elnökválasztáson. Az alacsonyabb részvétel a baloldali Victor Ponta esélyeit növelte volna a liberális (jobbközép) Klaus Iohanisszal szemben.

A szenátus több hétig halogatta a döntést az ügyben. A keddi voksoláson végül a bukaresti törvényhozás felsőháza 92:26 arányban utasította vissza a korrupcióellenes ügyészség kérését. A miniszteri felelősségről szóló törvény szerint ebben az esetben az ügyészség kénytelen vádemelés nélkül lezárni a nyomozást. Ugyanakkor volt már rá példa, hogy egy idő után az ügyészség újfent engedélyért folyamodott a törvényhozáshoz.

Noha a Szociáldemokrata Párt tavaly novemberben átadta a kormányzást a technokrata Dacian Ciolosnak, az alakulat – egykori szövetségeseivel – továbbra is többséget alkot a bukaresti parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.