Egy vesszővel csillapítanák le Klaust

Svédország a jelek szerint megtalálta a megoldást arra, hogy az Európai Unió miként tegyen eleget Václav Klaus követelésének: Csehország kapjon mentességet a Lisszaboni Szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól.

"Václav Klaus köztársasági elnök megkapta az Európai Unió svéd elnökségének javaslatát, amely választ ad a Lisszaboni Szerződés csehországi ratifikációjával kapcsolatos követelésére. A javaslat összhangban van az elnök elképzelésével, s dolgozni lehet vele" - jelentette ki Radim Ochvat elnöki szóvivő pénteken Prágában. Ochvat a svéd javaslatot nem részletezte. Szlovákia egyelőre nem kíván reagálni a svéd javaslatra.

Stefan Füle, az európai ügyekért felelős cseh miniszter a képviselőházban elmondta: a kompromisszum lényege, hogy módosítják a Lengyelországnak és Nagy-Britanniának nyújtott kivételt megfogalmazó szöveget. "Beillesztjük azt, hogy Cseh Köztársaság, illetve egy vesszőt" - jegyezte meg a miniszter.

A cseh elnök a hónap elején közölte: nem írja alá a Lisszaboni Szerződés ratifikációs okmányát, amíg Csehország mentességet nem kap a szerződés részét képező emberi jogi charta hatálya alól. A cseh államfő szerint csak így lehet megakadályozni, hogy a II. világháború után a Benes-dekrétumok alapján Csehszlovákiából kitelepített németek visszakövetelhessék elkobzott vagyonukat.

Csehország az Európai Unió 27 tagállama közül az egyetlen, amely még nem hagyta jóvá a szervezet új működési szabályzatát és struktúráját rögzítő Lisszaboni Szerződést. Klaus követelését az uniós kormányfők október 29-30-i brüsszeli csúcstalálkozóján vitatják meg.

Ezt megelőzően azonban még a cseh alkotmánybíróságnak kell döntést hoznia szenátorok beadványának ügyében. Tizenhét szenátor annak megvizsgálását kérte a taláros testülettől, hogy a Lisszaboni Szerződés összhangban van-e a cseh alkotmánnyal, s alkalmas-e az ország szuverenitásának megnyirbálására. Az alkotmánybíróság nyilvános ülését október 27-re hívták össze. Az alkotmánybíróság döntése előtt Klaus semmiképpen sem írhatja alá a ratifikációs okmányt.

Pozsony egyelőre nem kíván reagálni az új fejleményre. Szlovákia utólagosan jelentette be, hogy ugyanolyan kivételt követel a maga számára, mint Csehország. Robert Fico miniszterelnök leszögezte: ha Szlovákia nem részesül ugyanolyan bánásmódban, mint Csehország, a cseh követelés teljesítését megvétózzák. "Szlovákia nem résztvevője a tárgyalásoknak. Csak a javasolt megfogalmazás végső formájához szól hozzá, amely azt eredményezi majd, hogy a cseh elnök aláírja a Lisszaboni Szerződést" - jelentette ki Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: cseh partnereik tudják, hogy a volt Csehszlovákia jogrendjét érintő kivételnek automatikusan Szlovákiára is vonatkoznia kell, mert egyike az utódállamoknak.

Václav Klaus. Ez lenne az első eset, hogy az államfőt hazaárulással vádolnak
Václav Klaus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.