Egy ultranacionalista énekest is lefizetett Sanader

Horvát lapértesülés szerint több mint félmillió eurót fizettetett ki Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök egy szélsőségesen nacionalista énekesnek, hogy ne koncertezzen a 2007-es parlamenti választások kampányidőszakában.

A Vecernji List című napilap csütörtöki számában azt írta, hogy Mladen Barisic, a korrupcióval gyanúsított Sanader egyik bizalmasa 515 ezer eurót folyósított a Thompson néven emlegetett Marko Perkovicnak. Cserébe azt kérték tőle, hogy ne lépjen fel a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) gyűlésein, de más politikai pártén sem.

Sanader 2003 végétől 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, amikor is váratlanul lemondott. A 2007-es választási kampányban az európai integráció melletti elkötelezettségét igyekezett kidomborítani, s ennek a törekvésnek ártott volna, ha a bírálói szerint a nácibarát usztasa rendszert dicsőítő énekes fellépett volna pártja rendezvényein. Azt sem akarta, hogy a koncertek esetleg más pártok rendezvényeire vonzzák a HDZ potenciális szavazóit.

Az ugyancsak korrupcióval gyanúsított Barisic a korrupció elleni országos iroda egyik ügyészének vallotta be, hogy 2007 közepén, néhány hónappal a választások előtt kenőpénzt fizettek Thompsonnak. Az énekes a Vecernji Listnek adott nyilatkozatában elismerte, hogy őt is kihallgatta egy ügyész az ügyben, ám hazugságnak nevezte és visszautasította Barisic állításait.

"Évek óta nem lépek fel politikai pártok nevében" - mondta az énekes, akit több európai országban ugyancsak évek óta nemkívánatosnak tartanak, s nem engedélyezik fellépéseit.

Sanadert december 10-én fogták el Ausztriában, miután a horvát parlament megvonta a mentelmi jogát, és nemzetközi körözést adtak ki ellene. A zágrábi gyanú szerint milliós nagyságrendben sikkasztott el állami pénzeket. Ausztriában is vizsgálat folyik ellene egy pénzmosási ügyben. Sanader ártatlanságát hangoztatja.

Ivo Sanader
Ivo Sanader a parlamenti meghallgatásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.