Csak indulatokat kelt a szlovák nyelvtörvény

Juraj Dolnik pozsonyi egyetemi tanár szerint politikai és nem szakmai szempontok alapján született meg a módosított jogszabály. A Magyar Koalíció Pártjába több százan léptek be az elmúlt időszakban.

A pozsonyi kulturális tárca úgy terjesztette a parlamentbe a szlovák nyelvtörvény módosítását, hogy Dél-Szlovákia vegyesen lakott területetein elmulasztotta felmérni a valós helyzetet, elsősorban a hivatali nyelvhasználati gyakorlatot. Nem győződött meg arról sem, vajon milyen a szlovák és a kisebbségiek nyelve közötti tényleges kapcsolat. Mivel ez nem történt meg, leszögezhetem, hogy a módosított jogi norma nem arányos, sőt:kimondottan káros, ezért ellenzem - jelentette ki a pozsonyi Pravdának nyilatkozva Juraj Dolník, a pozsonyi Komensky Egyetem szlovák nyelv és irodalom tanszékének professzora.

A neves nyelvész egyébként a csallóközi, többségében magyar ajkú Somorján lakik gyermekkora óta. Az interjúban elmondta: ha szlovákul beszélt bárhol, akkor rendszerint azon a nyelven válaszoltak neki. „Ilyen törvényre akkor lenne szükség, ha bármilyen megkülönböztetés érné a déli régiókban kisebbségben élő szlovákokat, vagyis a saját anyanyelvükön nem jutnának a szükséges információkhoz vagy más területeken akadnának súlyos kommunikációs gondjaik.

„Ilyesmiről azonban szó sincs, ezért a módosított törvény káros, mert fölösleges indulatokat kelt. Ahelyett, hogy olyan légkört teremtenénk, amelyben a kisebbségi polgártársaink erősítenék pozitív viszonyukat a szlovák nyelvhez, az ilyen jogszabállyal éppen az ellenkezőjét érjük el, körükben ellenszenvet váltunk ki iránta." - mutatott rá a szakember, aki szerint a nyelvőrzés is téves meghatározás. Sokkal helyénvalóbbnak tartja a nyelvápolás definíciót, mert a hivatali nyelv helyzete normális, s főleg a szlovák kommunikációs kultúra és a mindennapi nyelvhasználat színvonalát kell növelni- szögezte le.

Nőtt az MKP támogatottsága

Több szlovákiai közvélemény-kutató ügynökség felmérései szerint a pártviszályt és a pártszakadást követően március óta először nőtt az MKP támogatottsága. A Median SK június 6.és július 5.között elvégzett reprezentatív felmérése alapján a Magyar Koalíció Pártjára a megkérdezettek 6,2 százaléka voksolna. Két tized százalékkal többen, mint egy hónappal ezelőtt. A június 11-én alapított új párt, a Most-Híd támogatottsága egyelőre nem érte el az egy százalékot sem.

Továbbra is toronymagasan vezet a Robert Fico vezette Smer-SD (47,8 százalék), a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ- 15 százalék) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS - 12,1 százalék). Lapunknak nyilatkozva Csáky Pál elmondta, hogy az elmúlt hetekben lényegesen többen léptek be a Magyar Koalíció Pártjába, mint amennyien távoztak. - Több száz új tagunk van, pontos adatot azonban csak az augusztus végétől kezdődő járási konferenciáink, valamint az októbert 17-ére tervezett progamalkotó kongresszusunk után tudunk mondani - közölte a pártelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.