Egy szenátor megvesztegetéséért is törvény elé állítják Berlusconit

Ügyészségi vádak szerint az olasz exkormányfő 2006-ban hárommillió eurót fizetett ki egy baloldali szenátornak azért, hogy átüljön az ő pártjába. Kormányt sikerült buktatni a húzással.

Új per vár a nyáron adócsalás miatt elítélt Silvio Berlusconi exkormányfőre Olaszországban. A 77 éves politikust most vesztegetéssel vádolják: az ügyészség szerint 2006-ban hárommillió eurót adott egy baloldali szenátornak, Sergio De Gregoriónak azért, hogy az Értékek Itáliája (IdV) nevű pártból átüljön az övébe, a Szabadság Népébe (PdL).

Gregorio átlépésének nem kevés szerepe volt abban, hogy a vesztegetés után két évvel megbukott Romano Prodi kormánya, az előrehozott választásokat ezután a PdL nyerte, Berlusconi pedig miniszterelnök lett. Gregoriót Nápolyban egy vádalku után nemrég húsz hónap börtönre ítélték a vesztegetés miatt.

Ami Berlusconit illeti, őt tavaly egy évre ítélték adócsalásért az úgynevezett Mediaset-perben. Az ítélet a nyáron jogerőre emelkedett, az exkormányfőnek pedig a korára való tekintettel nem kell börtönbe vonulnia, közmunkával tölti le a büntetését. A szenátus választási bizottsága pár hete tett javaslatot arra, hogy a politikust megfosszák a mentelmi jogától, egy milánói törvényszék pedig két évre közhivatal viselésétől tiltotta el. Az előbbi kérdésről várhatóan a a jövő héten szavaz a szenátus teljes testülete.

Berlusconi ellen több per is folyamatban van. Azután, hogy tavaly októberben elítélték az amerikai filmek vetítési jogával kapcsolatban elkövetett adócsalásért, idén márciusban szintén egy évet kapott, amiért benne volt egy szivárogtatási ügyben – ebben az ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetések kerültek nyilvánosságra –, júniusban pedig hét évet kapott, azután, hogy a hírhedt 2010-es milánói unga-bunga partikon szexuális szolgáltatásokért pénzt adott egy akkor kiskorú marokkói prostituáltnak, a Ruby, a szívtolvaj művésznéven ismert Karima El Mahrougnak. A Ruby-perben Berlusconit hivatali visszaélés vádjában is bűnösnek találták, egyszer ugyanis személyesen járt közben, hogy a lányt elengedjék arról a rendőrőrsről, ahova lopás miatt vitték be.

Az exkormányfő védelme a márciusi és a júniusi ítélet ellen is fellebbez; a szerdán tett bejelentéshez az új perről egyelőre sem Berlusconi, sem valamelyik ügyvédje nem fűzött kommentárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.