Egy pedofil pap ámokfutása: Oscar-díj helyett börtön

Gyermekpornográfia birtoklása miatt három évre ítéltek egy hivatásától megfosztott katolikus papot Írországban. Évtizedeken át szabadon követhette el szexuális visszaéléseit, most azonban saját feledékenysége buktatta le.

Bár Oliver O'Grady már egy Oscar-díjra jelölt 2006-os dokumentumfilmben is szabadon vallott arról, hogy a hetvenes-nyolcvanas években Kaliforniában tucatnyi gyereket molesztált, a mostani ítélethez vezető per azután indult, hogy a repülőgépen felejtette a laptopját. Erről kiderült, hogy tele van meztelen kiskorúakról készült filmekkel és fényképfelvételekkel.

O'Grady 1971-től 1993-ig élt az Egyesült Államokban, ahol egyszer már elítélték egy testvérpár ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt: tizennégy évet kapott, amiért három és 13 éves koruk között rutinszerűen molesztálta John és James Hovwardot. (O'Grady miatt a Kaliforniában lévő stocktoni egyházmegyének eddig 21 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie.) Az ügy már akkor kínos fényt vetett a katolikus egyházra, O'Grady ugyanis már egy 1976-os levelében vallott pedofil hajlamairól, ám sem belső, sem rendőrségi vizsgálat nem indult az addigi áldozatok hozzátartozóihoz szóló dokumentum nyomán. Saját bevallása szerint O'Grady több mint 20 gyermeket zaklatott az Egyesült Államokban. 2000-ben Írországba szállították át, majd évekig Hollandiában élt. Az Amszterdamból érkező repülőgépen felejtett laptop miatt tavaly decemberben kattant a kezén bilincs.

O'Grady 2006-ban egyébként az egyik központi alakja volt egy pedofil papokról szóló dokumentumfilmnek, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. A Szabadíts meg a gonosztól címet viselő alkotásban a most 66 éves egykori pap szabadon beszélt arról, hogyan helyezték át Kaliforniában plébániáról plébániára a kipattanni készülő botrányok miatt. Több molesztálási ügyéről és kísérletéről állítólag a hatóságok is tudtak, ám feljelentésre 1993 előtt egyszer sem került sor. A film Hollandiában nagy felzúduláshoz vezetett, miután a hívek felismerték, és kiderült, hogy O'Grady álnéven még évekig önkéntesként volt a helyi katolikus egyház alkalmazottja.

Oliver O'Grady a dokumentumfilm egyik felvételén. Három évre újra megszabadultak a gonosztól
Deliver Us from Evil, Oliver O'Grady
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.