Egy pápaválasztó bíboros szerint a pedofília betegség

Az egyik dél-afrikai pápaválasztó bíboros szerint a pedofília nem bűnügyi kategória, hanem betegség.

Wilfrid Fox Napier, Durban érseke szerint a pedofiloknak pszichológiai zavaraik vannak, így orvosoknak kell vizsgálniuk őket. A pápaválasztó bíboros úgy gondolja, hogy akiket gyerekként bántalmaztak, és ettől lettek pedofilok, azok büntetőjogilag nem tehetőek felelőssé tetteikért. Nem úgy, mint azok, akik önként döntenek úgy, hogy ilyet cselekszenek.

-Mit lehet tenni a zavarokkal? Meg kell próbálni kiigazítani őket. Ha normális emberként tudatosan megszegem a törvényt, akkor úgy gondolom, meg kell, hogy büntessenek – mondta Napier a BBC Radio 5 egyik műsorában. – Tapasztalatom szerint a pedofília egy betegség, nem bűnügyi kategória, egy betegség – hangsúlyozta.

A bíboros beszélt két olyan papról is, akiket személyesen ismert. Mindkettőjüket bántalmazták kiskorukban, majd pedofilok lettek. A BBC-nek elmondta, hogy őket nem lehet úgy büntetőjogilag felelősségre vonni, mint azokat, akik saját maguk döntenek a tetteikről. Szerinte nem érdemlik meg, hogy megbüntessék őket, mikor ők maguk is sérültek.

- Rendben van, hogy a pedofília betegség. De egy bűntett is, amelyet büntetnek. A bűnözőket felelősnek tartják azért, amit tesznek – mondta a gyerekkorában papok által bántalmazott Barbara Dorries, aki most egy pedofil papok áldozatait segítő amerikai szervezetnek dolgozik. Megjegyezte: a püspökök és az érsekek messzire elmennek, hogy elleplezzék ezeket a bűnöket, és megakadályozzák az elkövetők letartóztatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.