Egynapos éhségsztrájkkal az éhínség ellen

Huszonnégy órás éhségsztrájkot tartott a hétfőn kezdődö FAO-csúcs előtt a szervezet főigazgatója Jacques Diouf, és jelképes akciójának hangsúlyozására a római székház kapujában, hálózsákban töltött egy éjszakát.

A világélelmezés sorsáról három napon át tárgyaló politikusoktól a szintén Rómába érkezett kistermelők és földművesek konkrétabb választ várnak. A csúcson részt vesz Bajnai Gordon miniszterelnök is.

"Nem látványos demonstrációk, tervek kellenek arról, merre tovább" - hallottuk a Via Campesina nemzetközi gazdamozgalom képviselőitől. A világ minden részéből Rómában gyülekezett 400 földműves már péntektől a népek élelmezési szuverenitását hirdeti.

A FAO főigazgatójának egy napos böjtölése alatt (melyhez az ENSZ-főtitkár Ban Ki Mun és az római polgármester Gianni Alemanno is csatlakozott) a népviseletbe öltözött perui parasztok és a farmernadrágos olasz biotermelők karöltve vonultak fel a római Capitoliumra, ahol az Anyaföldtől kértek jó termést.

A november 16-18 között rendezett élelmezésbiztonsági világtalálkozót XVI. Benedek pápa nyitja meg, papíron több mint 60 állam- és kormányfő részvételével. Ignacio Lula de Silva brazil elnök, a venezuelai Hugo Chavez, a beduin sátrával érkezett líbiai Muammar al-Kadhafi és Zimbabwe diktátora, Robert Mugabe; egyedül az éhezés ellenes küzdelmet finanszírozni képes nagyhatalmak nem lesznek jelen.

Pedig a szenegáli Diouf szerint 44 év óta nem volt ekkora élelmezési krízis a világban. "Egymilliárd ember alultáplált, a föld lakosságának egyhatodának nincs mit ennie, 15 millióan éheznek a fejlett államokban is, hat másodpercenként hal éhen kisgyerek: a világ első számú problémája a táplálkozás" - összegezte az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetét tizenöt éve vezető Diouf, miközben a székház küszöbén pizsamában éhségsztrájkolt.

A lapunk által is olvasott közös nyilatkozat-tervezet szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy 2050-re a világ népessége eléri a 9 milliárdot. Kudarcba fulladt a 1996-os millenniumi cél is, hogy az éhezők száma 2015-re a felére csökkenjen. Az idei G8-as csúcson a nagyhatalmak 20 milliárdot ígértek, "míg évi 40 se elég" - mondta a Colosseumot vasárnap este az éhezőkért mécsesekkel megvilágító Action Aid nemzetközi humanitárius szervezet, miközben az Oxfam International szerint ez az összeg elég, ha tudják, mire adják. "Az éhezés felszámolása nem pénzkérdés, politikai akarat!" - hangoztatta a kampányát a 1billionhungry.org weboldalon is hirdető Diouf.

A non profit agrárvilág úgy látja, a nyilatkozat ismét üres szó. Egyetlen újdonsága, hogy az élelemhez való jutást mindenki jogának kiáltja ki. A mandátuma 2011-es végét eredménnyel zárni akaró főigazgató sem felejtheti a sikertelen tavalyi FAO-csúcsot. Eredmény helyett éjszakába nyúló vitába torkollott - az Egyesült Államok és Brazília harcával a bioüzemanyag és az Ogm-vetőmagok piacáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.