Egy nap, huszonegy pedofilgyanú

Tovább kénytelen cipelni a hatalmas keresztjét az amerikai katolikus egyház, amely továbbra sem tud szabadulni a kilenc éve kirobbant pedofilügyek sorozatától. Minden korábbinál több, huszonegy pap tevékenységét függesztették fel egyszerre, ezúttal a philadelphiai főegyházmegyében.

A papokat - akiknek nevét nem közölték - egy kétéves, nagyesküdtszéki vizsgálat eredményeképp született jelentés gyanúsítja gyermekek molesztálásával. Érintettségüket továbbra is vizsgálják. Négy személyt - köztük két, hivatását jelenleg is gyakorló, egy volt papot, továbbá egy katolikus iskolai tanárt - meg is vádoltak fiúk sérelmére elkövetett nemi erőszakkal. Összesen 37 aktív papot gyanúsítanak szexuális visszaélésekkel; egy részük nincs már a főegyházmegyében. - Nehéz hetek ezek a visszaélések áldozatai számára, de nemcsak nekik, hanem minden katolikus, közösségünk minden tagja számára  - közölte Justin Rigali, a pennsylvaniai nagyváros érseke.

A keddi felfüggesztésekre a húsvétet megelőző nagyböjti időszak kezdetén került sor. A hívek zöme onnan tudta meg: saját lelkipásztora is érintett, hogy az illető nem jelent meg a templomban hamvazószerdán. A szerdai The New York Times forrásai szerint „gátszakadást” jelenthet, amikor kiderül, kikről is van pontosan szó: a vádak kilenc éve is az első sajtójelentések után szaporodtak meg, amikor a The Boston Globe című lap leleplezése kirobbantotta a botrányt.

Mindez az anyagi gondokkal, a templomba járók számának csökkenésével küszködő, iskolabezárásokra kényszerülő egyház számára súlyos pénzkérdést is jelent. A kártérítések már eddig is dollármilliárdos tételt tettek ki Amerikában. Újra felvetődik az egyházi vezetők felelőssége is. - Fel kell tennünk a kérdést: mit tudott az érsek, és mikor tudta meg? - mondta Leonard Primiano, a helyi Cabrini College teológiai tanszékének vezetője.

XVI. Benedek pápa bíborosokkal a Vatikánban. Hatalmas kereszt
Pope Benedict XVI attends a meeting with cardinals at the Vatican November 19, 2010. Roman Catholic cardinals from around the world met in a rare gathering at the Vatican on Friday to discuss religious freedom, sexual abuse of children by priests and accepting converts from the Anglican church. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.