Egy megabit állampolgári jogon

Finnországban júliustól minden lakos igényt tarthat szélessávú internetre: z 5,2 milliós északi állam az első az Európai Unióban, amely állampolgári jogon biztosítja ezt lakóinak.

Egy megabit mostantól mindenkinek jár Finnországban másodpercenként: az 5,2 milliós északi állam az első az Erópai Unió tagországai közül, amely állampolgári jogon biztosít szélessávú internetet lakosainak.

A júliustól életbe lépett új törvény arra kötelezi valamennyi finnországi internetszolgáltatót, hogy alapcsomagban biztosítson legalább egy megabites sebességű internet-hozzáférést. Suvi Linden hírközlési miniszter a világháló már rég túllépett a szórakoztatáson, az internet a mindennapok a nélkülözhetetlen része lett.
Finnország törvény nélkül is alaposan „be van hálózva”. A lakosság legalább 96 százaléka rendelkezik szélessávú hozzáféréssel, s mindössze négyezer háztartásból hiányzik az internet. Informatikai fronton a finn politika rendkívül ambiciózus terveket dédelget, a konzervatív kormány 2015-ig minden finn lakosnak legalább 100 megabites kapcsolatot akar biztosítani.

A finnek az új törvénnyel, illetve a szinte általános lefedettséggel jócskán előzik a többi uniós tagállamot. Franciaországban, Észtországban, illetve az EU-n kívüli Svájcban ugyan szintén állampolgári jogon jár internet-hozzáférés, de a jogos igény nem feltétlenül szélessávú szolgáltatásra vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.