Egy magyart nem találnak a Fülöp-szigeteken

A Külügyminisztérium eddig egyetlen magyar állampolgárról tud, aki a Fülöp-szigeteken nem messze attól a helytől tartózkodott, ahol a tájfun a múlt héten lecsapott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni - közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

Az M1 Híradója kedd este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a 28 éves magyar férfit, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. (A tájfun Leyte szigetén és környékén söpört végig.)

A Külügyminisztériumnál emlékeztettek arra, hogy a Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így a Fülöp-szigeteki eseményekről is ettől a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.

Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy gyereke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügyminisztériumnak nincs tudomása. A tárcánál kiemelték: a konzuli szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a külföldre utazó magyar állampolgárok regisztráljanak a szolgálat honlapján, megadva úti céljukat és az esetleges vészhelyzet esetén értesítendők adatait.

Jelenleg két olyan ember szerepel az adatbázisukban, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.