Egy lapon a tiszteletbeli konzulok a diplomatafeleségek klubjával?

Balázs Péter külügyminiszter személyes, írásos utasítására törölte a Külügyminisztérium a Magyarországon működő közel félszáz tiszteletbeli konzul és főkonzul hivatalos működésének igazolására szolgáló igazolványról azt a szövegrészt, amely arra utalt, hogy az okmány tulajdonosa "hivatalos működésével összefüggésben mentes a magyar államigazgatási és bírói joghatóság alól".

Suha György, a Magyarországi Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöke nem érti, miért volt szükség a választások második fordulóját követő naptól megváltoztatni a konzuli igazolványok tartalmát. A hazánkban működő tiszteletbeli konzulok félelmeinek hangot adva Suha lapunknak úgy fogalmazott: félő, hogy az intézkedés következtében romlanak a konzulok munkafeltételei, és ellehetetlenül a más országban Magyarországot képviselő mintegy kétszáz tiszteletbeli konzul munkája is. Suha aggályosnak tartotta, hogy a Külügyminisztérium az érintettek és az tiszteletbeli konzulokat felügyelő nagykövetségek előzetes tájékoztatása nélkül változtatta meg a konzuli munkára vonatkozóan eddig alkalmazott eljárási és elbírálási elvet.

A Külügyminisztérium a tiszteletbeli konzulok csütörtökre bejelentett sajtótájékoztatója előtt közleményben tudatta, hogy álláspontja szerint „a hazánkba akkreditált diplomaták, adminisztratív-technikai alkalmazottak, házastársaik, tiszteletbeli konzulok részére kiállított igazolványoknak csupán az adattartalma változott". Az érintettek jogállása semmiben nem módosult. A változás nem érinti az adott személyekre vonatkozó, nemzetközi egyezményekben meghatározott kiváltságokat és mentességeket, melyekről egyébként az illetékes magyar hatóság megkeresésére a Külügyminisztérium nyilatkozik.

A konzulokat nem nyugtatta meg a közlemény, s emlékeztettek rá, nemrég egy hivatalos rendezvényen a tárca protokollfőnöke a tiszteletbeli konzuli testületet jellegében a diplomatafeleségek klubjával egy lapon említette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.