Egy jelentés több pozsonyi olvasatban

A szlovák kulturális tárca vezetője szerint a Velencei Bizottság államnyelvtörvény-elemzése után sem indokoltak a további változtatások. A pozsonyi magyar politikusok ezt másként látják.

Míg a szlovák politikusok felemásan, a Híd és a Magyar Koalíció Pártjának vezetői örömmel fogadták a Velencei Bizottságnak (VB) a pozsonyi államnyelvtörvénnyel kapcsolatos állásfoglalását. Bugár Béla szerint az Európa Tanács legfontosabb nemzetközi jogi tanácsadó testületének elemzése egyértelműen leszögezi, hogy a kisebbségiek hivatali anyanyelvhasználata nem veszélyezteti az államnyelv érvényesülését és a többség jogait. - A dokumentumban megfogalmazott ajánlások alapján szeretnénk még további változtatásokat elérni az előző kormánypárti többség által keresztülhajszolt jogszabály módosítását célzó tervezeten – mondta a NOL-nak a Híd elnöke.

Bauer Edit europarlamenti képviselő, az MKP vezetőségi tagja szerint a VB dokumentuma is megállapítja:Szlovákia ugyan ratifikálta a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, számos rendelkezéseit azonban nem emelte be a belső jogrendjébe, s ezt a tényt a hatályos szlovák államnyelvtörvény számos rendelkezése is tükrözi.

Rudolf Chmel, a kisebbségi és emberi jogokat felügyelő pozsonyi kormányalelnök a NOL-nak azt fejtegette: a Velencei Bizottság megerősíti eddigi álláspontját, miszerint az államnyelvtörvény méltánytalan, a nemzeti kisebbségekkel szemben pedig diszkriminatív. - Remélem, a jelentés alapján lehetőség lesz az államnyelvtörvény további finomításához – hangsúlyozta a szlovák politikus, aki a Híd egyik alelnöke. Hozzátette: hivatala januárban benyújtja a kisebbségiek hivatali nyelvhasználatáról rendelkező törvénytervezetet, amelynek elfogadása után megteremthető a kellő egyensúly a többségiek és a kisebbségiek hivalali nyelvhasználata között - ahogy azt Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa hónapok óta szorgalmazza.

A NOL megkeresésére Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter viszont azt hangoztatta, hogy a Velencei Bizottság is indokoltnak tartja az államnyelvtörvényt, nem kifogásolja bizonyos esetekben a pénzbírságot sem. - A testület valamennyi fontos észrevételeit és kifogásait már korábban bedolgoztuk a módosító törvénytervezetünkbe, ezért nem látok okot a további változtatásokra a decemberi végszavazás előtt – igy a pozsonyi tárcavezető.

A Velencei Bizottság állásfoglalását még a Fico-kabinet kérte. Ezután több szakértő Pozsonyban és Dél-Szlovákiában tanulmányozta az államyelvtörvény közéleti hatását.

Szelíd motoros Párkány (Stúrovo) közelében. Nagy az ellenállás
Sturovo (Párkány) közelében, Szlovákia, 2010. június 11. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.