Egy hosszú út első lépése

Brice Hortefeux francia belügyminiszter a hónap eleji Bagnolet-i incidens – augusztus elején egy rendőri igazoltatás elől menekülő fiatal életét vesztette, ezután a külvárosban élő fiatalok több éjszakán keresztül autókat gyújtottak fel – után tett ígéretének megfelelően, minden érintett részvételével kerekasztalt hívott össze. A cél a rendőrség és a külvárosi fiatalok kapcsolatainak javítása: az idáig vezető út hosszúnak ígérkezik.

Hortefeux a találkozóra meghívta az „érzékeny negyedekben” dolgozó társadalmi szervezetek képviselőit, a rendőrség különböző szervezeti egységeinek vezetőit, illetve a kormány további érintett tagjait, azaz Fadela Amera, a külvárosokért felelős- és Martin Hirsch ifjusági államtitkárt. A megbeszélés célja az volt, hogy egy valódi dialógus alakuljon ki a külvárosok népe és a rendőrség között.

A társadalmi szervezetek képviselői egyértelművé tették, hogy a valódi probléma a jobboldali kormány alapvető hozzáállásával van a kérdéshez: a külvárosok problémája jóval komplexebb annál, mintsem hogy csupán a rendőrség létszámának növelésével, azaz erődemonstrációval meg lehetne oldalni azokat.

A jobboldali kormányok által 2002 óta folytatott politika, amely a külvárosok problémájában csupán „közbiztonsági” kérdést látott valóban kifulladni látszik: a most nyilvánosságra került adatok a közbiztonság további romlását támasztják alá (egyes külvárosokban egy-két év alatt harmadával nőtt a bűnesetek száma). Tekintve, hogy a közbiztonság növelése volt a kormány és személyesen Nicolas Sarkozy elnök legfontosabb politikai prioritása, az eddig alkalmazott eszközök bukása egyértelműnek látszik.

A társadalmi szervezetek képviselői leszögezték azt is, hogy a külvárosi fiatalok rendőrséghez való viszonyulása csupán a jéghegy csúcsa: a valódi problémát ezekenek a negyedeknek a szociális gondjai jelentik. Ez nem közbiztonsági, de nem is valamiféle „kulturális integrációs” kérdés: Franciaországban az iszlám különállásán alapuló multikulturális társadalom vagy valódi mohamedán tömegkultúra nem alakult ki, ezekben a külvárosokban egy rapénekes összehasonlíthatatlanul fontosabb szereplő, mint egy imám.

A francia fiatalok értékei, céljai nagyjából azonossá váltak, azonban a lehetőségeik fényévnyire vannak egymástól: a „leszakadó” (a versenyben lényegében esélytelenül induló) fiatal éppen a „többséggel” közös kulturális identitás okán viseli olyan nehezen a feléje áradó bizalmatlanságot, félelmet és persze megvetést (”mi is franciák vagyunk” – hangzott el többször a nyilatkozni hajlandó külvárosi lázadó fiatalok szájából). A kulturális integráció sikerrel járt, csakhogy manapság ez szociális marginalizációval és egyre erősődő állami represszióval találkozik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendőrség hozzáállásán, viselkedésén való javítás ne csökkenthetné jelentősen a feszültségeket. Maguk a rendőri szakszervezetek kérték a kormányt, hogy állítsa vissza a baloldal által 1997-ben létrehozott (és a jobboldal által 2003-ban megszüntett) „közösségi rendőrség” („police de proximité”) rendszerét, azaz egy olyan közbiztosnásgi hálózatot, amelyben a rendőrök jobban kötődnek az adott körzet lakosságához, ismerik az ott élő embereket, együttműködnek más helyi állami szervekkel, azaz jobban a kerület életének természetes részévé vállhatnak.

Mindenesetre a dialógus kialakulása mindenképpen előrelépés, mint ahogy az is, hogy a belügyminiszter leszögezte, hogy „zéró toleranciát hirdet mind a bűnözés, mind a rendőri túlkapásokkal szemben”, és további tárgyalásokat, munkacsoportok alakítását javasolta az érintett társadalmi szervezetek és a rendőrség képviselői között. Ez lehet az első lépés azon a hosszú úton mely a helyzet normalizálódáshoz vezethet.

Brice Hortefeux belügyminiszter (b) az összehívott kerekasztalnál
France's Interior Minister Brice Hortefeux (L) and Fadela Amara, French Minister of State, attached to the Minister for Housing and Urban Affairs, attend a meeting with representatives of French city suburbs associations and French police representatives in Paris August 31, 2009. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.