Egy hét, és még mindig visszalőnek a rabok

A hatóságok nem tudnak rendet teremteni a venezuelai El Rodeo börtönben.

Továbbra is több száz fogoly áll ellen a biztonsági erők felszólításának, elbarikádozták magukat a venezuelai El Rodeo börtönben, miközben a Nemzeti Gárda katonái napok óta körbevették az épület-együttest,s könygázzal próbálják jobb belátásra bírni a rabokat. Egy hete, pénteken ostromolta meg egy különleges rohamosztag a börtönt, miután az egymással rivalizáló fegyveres bandák összecsapása 22 életet követelt. A biztonsági erők támadásában aztán két rendőr meghalt, majd négy további fogoly holtteste is előkerült. Hivatalosan már 29-re emelkedett a halottak száma.

A raboknak kívülről felajánlották, hogy valamennyiüket átviszik egy másik börtönbe, de a többség nem hajlandó megadni magát. A hatóság szerint a jól felfegyverkezett maffia-vezetők tartják félelembe a többi foglyot. Nekik a börtönhelyzet jól menő üzletet jelent, pénzért árulnak kábítószert és biztonságot.

José Argenis Sánchez, egy evangélikus pap tett kísérletet tárgyalásra a foglyokkal a megadásról, ám a rabok azzal válaszoltak, hogy a nemzeti gárda eddig is már több foglyot megölt a börtönben, most sem bíznak az ígéretben. Mint a pap állítja, túl sok érdekről van szó, túl sok pénz a tét a börtönön belül. Az ellenzék az El Rodeóban és más börtönökben kialakult tarthatatlan helyzetért a kormányzatot teszik felelőssé.

Ismael García, az ellenzéki Podemos párt vezetője a börtön előtt várakozó hozzátartozókra hivatkozva azt állítja, hogy a halottak száma akár 40-50 is lehet, legalább ennyi fogolyról nincs híre a rokonoknak. Állítólag most csütörtökön egy másik börtönben, a Lara állambeli Uribanában is a foglyok között tűzpárbajra került sor, négyen meghaltak.

A Börtönök Venezuelai Megfigyelője elnevezésű nem kormányzati szervezet számítása szerint – mint a brit Guardian írta - tavaly 466 rabot öltek meg a börtönben, többségüket társaik, néhányukat pedig feltételezhetően az őrszemélyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.