Egy fa miatt lőttek az izraeli-libanoni határon

Izraeli katonák szerda reggel egy daruval átemelték a biztonsági kerítésen azt a fát a libanoni határvidéken, amely miatt kedden tűzpárbaj tört ki Libanon és a zsidó állam között - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó munkatársa.

Az izraeli hadsereg rádiója közölte, hogy a katonák újabb fákat szednek ki gyökerestől a két ország határa mentén. Eközben Bejrútban  bejelentették, hogy Libanon minden izraeli "agresszióra" válaszol, mégpedig a támadás mértékének megfelelően. A bejrúti bejelentés azt követően hangzott el, hogy az izraeli hadvezetés jelentős csapaterősítést küldött a libanoni határtérségbe. A Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntartó erő (UNIFIL) szerdai közleménye szerint az előző nap kiemelni próbált fa a határvonaltól délre, izraeli területen állt.

A két országot egy Izrael által felépített kerítés választja el egymástól, amely nem követi mindenütt az ENSZ által meghúzott határt, az úgynevezett „kék vonalat”. Az izraeli hadsereg közleménye szerint katonáik nem lépték át a libanoni határt, s bár a fa a kerítésen túl volt, az a rész még mindig a zsidó állam területéhez tartozik. A favágásról állítólag az UNIFIL-lel is egyeztettek.

A kedden ismertetett  libanoni változat szerint az izraeliek átléptek a határvonalon, mégpedig az UNIFIL közbelépése ellenére. A tűzpárbajban két libanoni katona, egy libanoni újságíró és egy izraeli alezredes vesztette életét. Ez volt 2006 óta a legsúlyosabb  összecsapás a két közel-keleti ország között.

Kedden egy libanoni biztonsági forrás azt állította, hogy egy izraeli harckocsi libanoni területre hatolt be, ahol a katonák egy fát akartak kivágni. Az eset Adaisze településénél történt. A libanoni hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le az izraeliekre, amire azok ágyútűzzel válaszoltak. Tűzharc bontakozott ki, egy épületet izraeli harckocsi lövedéke talált el. A libanoni hadsereg egy később közleménye azonban már úgy fogalmazott, hogy kiemelésre kiszemelt fa vitatott határterületen volt, vagyis már nem egyértelműen az arab ország területén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.