Egy évtized után engedték el a kémnek tartott fizikust

– Nagyon örülnék neki, ha valaki végre elmondaná, hogy milyen államtitkot adtam én el – mondta a kémkedés miatt elítélt orosz fizikus, Valentyin Danyilov, miután kilépett a szibériai krasznojarszki börtönkolóniáról.

Valentyin Danyilovot tizennégy év börtönre ítélték, mert a vádak szerint titkos műhold-technológiai információt adott át Kínának. A 2001-ben őrizetbe vett és 2004-ben hazaárulás miatt elítélt orosz fizikus szerint a vád csak a fantázia szüleménye. A most 66 éves Danyilov korábban kijelentette, hogy ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága elé akarja vinni, írja a BBC.

Az eredetileg 14 éves börtönbüntetést az állítólagos kém jó magaviseletére és egészségi állapotára hivatkozva a bíróság november 13-án lecsökkentette, és elrendelte, hogy a férfi tíz napon belül szabadulhat.

Danyilov politikai fogolynak tartotta magát, de attól tartózkodott, hogy közvetlenül kritizálja Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A Krasznojarszki Műszaki Egyetem volt professzora továbbra is azt állítja, hogy a kínai cégnek továbbított információ már jó ideje nyilvánosan is elérhető volt. Emberi jogi aktivisták szerint fogva tartása csak arra volt jó, hogy megfélemlítsék a más országokkal is kapcsolatban álló tudósokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.