Egy évig alkudoztak Mladiccsal

A bosznia-hercegovinai szerbek tábornoka öngyilkossággal fenyegetőzött, és csak azért adta fel magát, mert gondoskodnak a családjáról. Most új ügyvédet akar: nsagyon imponál neki, ahogy Vojiszlav Seselj, a szélsőséges Szerb Nemzeti Párt vezére védi magát Hágában.

Korántsem Oszama bin Laden-stílusú rajtütés, hanem nyugati tisztviselők részvételével lezajlott hosszas egyezkedés eredménye volt a háborús bűncselekmények vádjával körözött Ratko Mladics minapi őrizetbe vétele - írta a Sunday Telegraph. A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap által név nélkül idézett nyugati hírszerzési források szerint az egykori boszniai szerb hadseregparancsnok megadásáról "valamivel több mint egy évig" folytak a tárgyalások, főleg francia, brit és német illetékesek bevonásával.

A Sunday Telegraph szerint ez arra vall, hogy a szerb hírszerzésnek kapcsolatai voltak legalábbis Mladic védelmezőivel, az őrizetbe vétel pedig teljes mértékben megrendezett esemény volt.

A brit lap nyugati diplomáciai forrásai szerint Mladicsot végül azzal az ígérettel sikerült rávenni az ellenállás nélküli megadásra, hogy őrizetbe vétele után gondoskodni fognak a családjáról. Erre a szerbek garanciát vállaltak - mondta a Telegraphnak nyilatkozó, névtelenséget kérő egyik nyugati illetékes.

Végül is jobban jár, ha mártírként megy Hágába, mint ha valami lerobbant szerbiai laktanyában vagy búvóhelyen hal meg ... ezt végül ő is elismerte, és sikerült lebeszélni az öngyilkos mártíromságról - fogalmazott a Sunday Telegraph forrása. Az idézett illetékes hozzátette: így előzetes megállapodás alapján egyszerűen csak elmentek (Mladicért) Lázárföldre (Lazarevo) ... semmiféle embervadászat nem volt.

Mladics fia egyébként azt állítja, apja teljes mértékben elutasítja a vádat, amely szerint 1995-ben Srebrenicában elrendelte volna mintegy 8000 bosnyák muzulmán férfi és fiú lemészárlását. Az ő parancsa az volt, hogy evakuálják a sebesülteket, a nőket és a gyerekeket. Annyi embert mentett meg... Hogy ki és mit csinált az ő háta mögött, ahhoz neki semmi köze nincs - hangoztatta Darko Mladics, aki a háborús bűnöket vizsgáló belgrádi bíróságon látogathatta meg a volt tábornokot. Mladics hétfőn fellebbezhet hágai kiadatása ellen; miután ezt valószínűleg elutasítják, még aznap vagy kedden repülőre ültetik, hogy a Jugoszláviában elkövetett háborúsb űnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) elé állhasson.

Ezzel párhuzamosan vasárnap este hétre nagyszabású megmozdulást hirdetett Mladics támogatására Belgrádba az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS). A tüntetőket rohamrendőrök sorfala várja a parlament épületénél. Bár azz SRS-nél messze szélsőségesebb szervezetek is jelezték, hogy részt vesznek a demonstráción, Ivica Dacsics szerb belügyminiszter bejelentette, mégsem tiltják be a demonstrációt. - Tisztázzunk valamit: mindenkinek joga van ahhoz, hogy kifejezze, mit gondol. A kivezényelt háromezer rendőr csak akkor fog közbelépni, ha erőszakra kerül a sor - szögezte le a tárcavezető. Szerbiában a biztonsági készültséget a legmagasabb fokozaton tartják Mladics elfogása óta, megerősítették a kormányépületek és a nyugati nagykövetségek védelmét is. Maga a tábornok - akire egy közelmúltbeli felmérés szertint a szerbek 40 százaléka nemzeti hősként tekint - börtönéből az erőszak és a vérontás elkerülésére szólította fel híveit.

A tüntetésre végül mintegy tízezer ember ment el; a rendőrök útközben több szélsőséges csoportot is feltartóztattak,A felvonulók nacionalista dalokat énekelve, szerb zázlókat a magasba tartva követelték Mladics elengedését. Nagyobb rendbontás nem történt. A megmozdulás végen egy fiatalokból álló kisebb csoport köveket, palackokat hajigált a rendőrökre és petárdákat durrogtatott, a rendfenntartók erélyes fellépése nyomán a támadók azonban meghátráltak.

Mladics amúgy azt szeretné, ha a hágai Nemzetközi Törvényszéken esedékes perében a szerb radikálisok vezére, Vojiszlav Seselj látná el a jogi védelmét. A 69 éves egykori tábornoknak roppant módon imponál, ahogyan az ultranacionalista SRS vezére magát védi az ellene Hágában évek óta zajló perben. Seselj, akit Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolnak, 2003-ban adta föl magát az Hágának.

Mladics-graffitti Belgrádban. A tábornok nem akar több vérontást
File picture shows a woman walking past graffiti of Bosnian Serb fugitive general Ratko Mladic in Belgrade June 11, 2009. Serbian police have arrested a man suspected to be the wanted war crimes suspect Ratko Mladic, an Interior Ministry official said on May 26, 2011. Picture taken June 11, 2009. REUTERS/Marko Djurica/File (SERBIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.