Katonai törvényszék egy macska megmentéséért

Barbara Balanzoni főhadnagy a biztos haláltól mentett meg Koszovóban egy kisragadozót. Ha bűnösnek találják, egy évet is kaphat, de a kissé szürreális üggyel előtte még foglalkozik a védelmi miniszter is.

Egy harapás, másfél év nyomozás és kihallgatások hosszú sorozata után súlyos fegyelmi vétség vádjával katonai törvényszék elé állítanak Olaszországban egy főhadnagyot egy macska életének a megmentéséért. A vádlott, a civilben altatóorvos Barbara Balanzoni tavaly a koszovói Pec mellett fekvő NATO-támaszponton teljesített szolgálatot, amikor egyszer májusban a bázis állatorvosa felhívta, hogy ő most Olaszországban van, így Balanzoni segítsen egy fájdalmas hangokat hallató kisragadozón. A macska éppen szült, de több egészséges kölyök után az utolsó, méhében kimúlt kiscicáját már nem tudta kipréselni magából. Balanzoni ekkor lépett közbe, és rohant megműteni az anyaállatot, amely szerinte az utolsó kölyke után pusztult volna, ha nem viszik be hozzá. Az életmentő beavatkozás során Balanzonit a macska megharapta, de ebből nem lett hosszan tartó harag. Agatának keresztelték el, és a kölykeivel együtt visszatért a támaszpont egyik barakkjának a tetejére, oda, ahol addig is lakott.

Mivel a NATO-támaszponton rengeteg a macska, a 39 éves főhadnagyot hidegzuhanyként érte a hír, hogy súlyos fegyelmi vétség vádjával katonai törvényszék elé állítják. Az ügyészek azt mondják, hogy Balanzoni a macska megmentésével megszegte a peci KFOR-misszió táborparancsnokának egyik rendelkezését, amely megtiltotta a katonáknak, hogy vad, kóbor vagy felügyelet nélküli állatokat vigyenek be a támaszpontra. Ha bűnösnek találják, a főhadnagy akár egy évet is kaphat. Hivatalosan azzal védekezik, hogy ha hagyja elpusztulni a macskát, azután az egész támaszpontot fertőtleníteni kellett volna, nem beszélve arról, hogy anyatej híján az életben maradt kiscicák is kimúlnak, ami még nagyobb egészségügyi problémákhoz vezethetett volna. „Hogyan hagyhattam volna a sorsára? Az életét kockáztatta a kölykeiért” – mondta a főhadnagy a macskáról a Corriere della Serának. Az olasz lap egyébként a „szürreális, kafkai” jelzőkkel ír Balanzoni kálváriájáról.

Balanzoni pere február 7-én kezdődik Rómában. Ügyét Olaszország legrégebbi állatvédő szervezete, az Ente Nazionale Protezione Animali már felkarolta, és mielőtt katonai törvényszék elé állítják, a parlament is foglalkozik vele. Mario Mauro védelmi minisztert legalábbis várja egy kényelmetlen kérdés a szenátusban arról, miért kell a hadseregnek meghurcolnia valakit egy kötelességszerű humanitárius beavatkozás miatt.

Balanzoni tartalékos főhadnagyként járt tavaly Koszovóban. A misszió után leszerelt, most altatóorvosként dolgozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.