Egyéves a líbiai tavasz

Egy éve tört ki a felkelés Líbiában, amely nyolc hónapos küzdelem után vetett véget Moammer Kadhafi hatalmának és életének. Az évfordulón országszerte ünnepségeket tartanak, bár a várt stabilitás nem született meg a diktátor bukása óta az észak-afrikai országban.

Országszerte ünnepli Líbia felkelésének első évfordulóját. Az utcákon már csütörtökön ezrek gyűltek össze Bengháziban, amely a Moammer Kadhafi elleni megmozdulások kiindulópontja volt. Így a kelet-líbiai városban várható a legnagyobb megmozdulás, míg Tripoliban nagyobb elővigyázatossággal készülnek a rendezvényekre, amelyek egyben módot adnak az áldozatokra való megemlékezésre is – tudatta a BBC. A fővárosban helyenként úttorlaszokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel, egy esetleges merénylet megelőzésére. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) vezetőjének csütörtöki beszédében Musztafa Abdul Dzsalil kijelentette: a vezetés egységesen tekint a nemzetre, függetlenül attól, hogy ki támogatta a forradalmat és ki nem. A megosztottságot azonban jelzik azok a Tripoliban szórt röplapok, amelyek a régi rendszer ellenállóit figyelmeztették: "Az eltemetett embert nem tudjuk visszahozni, de utána küldhetünk."

– Határozottan fellépünk azokkal szemben, akik veszélyeztetik a stabilitást – jelentette ki Dzsalil, aki ebben az egykori felkelő fegyveresek milíciáira is számít. Szavaiból úgy tűnt, ezek a csoportok a vezetés ellenőrzése alatt állnak, ám szakértők szerint épp ennek a kontrollnak a hiánya a legnagyobb bizonytalansági tényező az országban. A Kadhafi több mint negyven éves uralkodása idején felszín alatt tartott törzsi ellentéteket az új vezetésnek nem sikerült felszámolnia, és központi erő híján rendszeresek az összecsapások. A héten az ország délkeleti részén tucatnyian vesztették életüket ilyen összetűzésekben.

– Al Kufra településénél aknavetőkkel indított támadást hajtott végre a szomszédos Csádból támogatott tibu törzs – közölte a Reutersszel a zuai törzs megbízottja. Abdelbari Idrissz szavaival ellentétben a tibu törzsnél azt állítják, ők nem kezdeményezői, hanem elszenvedői voltak a támadásnak, amely ötvenöt civil áldozatot szedett. A főként Csádban, részben Dél-Líbiában élő tibuk szerint az ÁNT-nak kéne mielőbb beavatkoznia a béke helyreállítása érdekében. Az egymásnak ellentmondó híreket azonban nehéz ellenőrizni, bizonyos csak annyi, hogy az ÁNT fennhatósága nem teljes az 1,76 millió négyzetkilométeres ország területén. A déli régióban legutóbb 2009-ben voltak törzsi zavargások, amelyeket az akkor még hatalmon lévő Kadhafi harci helikopterek bevetésével számolt fel.

Az Amnesty International csütörtöki beszámolója szerint a Kadhafi-ellenes felkelések erejét adó milíciák ma a jogsértések leggyakoribb elkövetői. A kormány hatáskörén kívül eső területeken tevékenységük rendszeresen az emberi jogok megsértésével jár, amelynek megakadályozására az ÁNT-nek nincs elég ereje – közölte a jogvédő szervezet. 

Bengázi ünneplők az évfordulón. Gyerekcipőben az új rendszer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.