Egy egész falut irtottak ki szír katonák

Tankokkal és rakétákkal támadtak a faluból menekülő emberekre, akiket aztán valódi vérengzés közepette végeztek ki. A hullákat a közeli falvakba temették. Szakértők szerint ezzel akarják megtörni az ellenzéket, még mielőtt beengednék a nemzetközi megfigyelőket.

Szíriában katonák körülvették és lelövöldözték egy egész falu lakosságát – jelentette szemtanúkra hivatkozva egy jogvédő szervezet. Amerika távozásra szólította fel Aszad szíriai elnököt, írja a hirado.hu.

A török határ közelében található települést szombat óta támadta a hadsereg. A hegyi falu lakói a letartóztatás miatti félelmükben elmenekültek otthonukból, de a katonaság kedden beszorította őket egy völgybe, ahol tankokkal, rakétákkal és géppuskákkal valódi vérengzést rendezett. Az öldöklésben legalább 110 ember vesztette életét – mondta egy túlélő az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH). A halottak közül ötvenhatot Kfar Ovaidban, a többit a közeli falvakban temették el.

Ugyanebben a térségben a hét elején 60-70 szökött katonát lőttek le, az emberi jogi aktivisták szerint a falu lakosai között viszont nem voltak katonaszökevények. Az OSDH szerint a kormány azért szánta el magát ilyen brutális leszámolásra, hogy a külföldi megfigyelők megérkezte előtt megtörje az ellenállást.

Közben Washington tiltakozik a vérengzés ellen, és távozásra szólítja fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, aki az USA szerint nem érdemli meg, hogy irányítsa a közel-keleti országot. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány elvesztette hitelességét, és "vérlázítóan semmibe vette" az erőszak befejezésére tett ígéretét.

Washingtont mélységesen aggasztják a szíriai nép elleni kormányzati erőszakról érkező hírek. Aszad korábban beleegyezett az Arab Liga válságtervébe és abba, hogy a szervezet megfigyelőket küldjön Szíriába. A Fehér Ház figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a nemzetközi közösség újabb lépéseket tesz, ha a kezdeményezést nem ültetik át a valóságba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.