Egy 56-os magyar is bejuthat az amerikai képviselőházba

Julie Hamos Chicagóból akarja megpályázni a washingtoni törvényhozás alsóházának mandátumát a novemberi félidős választásokon.

Hamos 1998 óta tagja Illinois állam törvényhozásának; a 10. választói körzetben, ahonnan be akar kerülni a kongresszusba, a jelenlegi mérsékelt republikánus képviselő nem pályázza meg újra a helyet, mivel a szenátorválasztáson fog indulni - írta szerdán a chicagói Windy City Times újság online kiadványa.

A Budapesten született Julie Hamos - akinek ismert a tevékenysége tömegközlekedési, környezetvédelmi és egészségvédelmi ügyekben, az AIDS-ellenes küzdelem terén, valamint a családon belüli erőszak kérdéseiben - családjával az 1956-os forradalom idején hagyta el Magyarországot.

A demokrata párti színekben induló Hamos úgy nyilatkozott, Amerikában ma mindenki számára a gazdasági helyzet a legégetőbb kérdés, de fontosnak nevezte az egészségügyi reformot is. Utalván arra, hogy maga is bevándorló, hangsúlyozta, hogy a bevándorlás kérdésében országos szintű átfogó szabályozásra van szükség. Azt is kifejtette, kiáll a homoszexuális-leszbikus közösség jogaiért.

Julie Hamos saját honlapján az olvasható: gyerekként családjával az 56 forradalom idején az éjszaka leple alatt hagyta el Magyarországot, s ez az élmény örök életre megtanította, mit jelent az elvekért való kiállás bátorsága, valamint a demokrácia melletti elkötelezettség.

Az amerikai férjével Wilmette városában élő Hamos jelöltségét a "szelek városának" egyik vezető napilapja, a Chicago Tribune is támogatta, megjegyezve, hogy a 2008-as elnökválasztáson a térség választóinak 61 százaléka Barack Obamát támogatta. Ugyancsak Hamos mögé állt szerdán a Chicago Sun-Times napilap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.