Védőügyvédhez fordult a párizsi támadások szőkésben lévő főszervezője

Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője kapcsolatba lépett egy brüsszeli védőügyvéddel, ami ha igaz, akár azt is jelentheti, hogy a férfi fel akarja adni magát a rendőrségen - jelentette csütörtökön a belga hírügynökség nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

A hírszolgálat tájékoztatása szerint a Sven Mary nevű ügyvéd, aki korábban azt mondta, hogy elvállalná a Belgium első számú körözött személyének számító Abdeslam védelmét, nem akart reagálni a kapcsolatfelvételről szóló hírekre.

Azt nem tudni, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam mikor léphetett kapcsolatba a jogásszal.
A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy ezen értesüléseket jelen pillanatban csak egyfajta szóbeszédként kezelik, és sem Mary nem kereste meg őket, sem pedig ők Maryt.

Sajtóhírek szerint családtagjai korábban arra kérték Salah Abdeslamot, hogy adja fel magát. "Szívesebben látnám a bátyámat börtönben, mint temetőben" - mondta a férfi egyik testvére az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása eközben arról számolt be, hogy a belga hatóságok a párizsi terrortámadásokban való részvétellel gyanúsított Ahmet Dahmani kiadatását kérték Törökországtól. A gyanú szerint a marokkói származású belga férfi lehetett az, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet számára feltérképezte a készülő terrortámadások kiválasztott helyszíneit Párizsban.

A szövetségi ügyészség azt közölte, hogy a kiadatási kérelmet december 31-én nyújtották be, és azóta várják a választ Ankarától. A hatóságok reményei szerint az Abdeslammal bizonyítottan kapcsolatban álló Dahmani tíz napon belül megérkezhet Belgiumba. "Ő az egyetlen (gyanúsított), aki a különböző támadásokban részt vevő személyek mindegyikével kapcsolatban volt" - közölte a vádhatóság szóvivője.

Dahmani a párizsi merényletek másnapján elutazott Brüsszelből. A török hatóságok november 21-én vették őt őrizetbe egy antalyai luxusszállodában.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.