Egy ukrán rohamrendőr beismerte, hogy ólomsörétes lőszerrel lőtték a tüntetőket a Majdanon

Beismerő vallomást tett a feloszlatott ukrán rohamrendőrség, a Berkut egyik vád alá helyezett parancsnoka a kijevi Majdan-tüntetéseken 2014 februárjában történt vérontásokkal kapcsolatban. A Viktor Sapovalov nevű volt berkutos elmondta, hogy gumilövedékek helyett ólomsörétes lőszert osztottak ki az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők ellen bevetett rohamosztagosoknak.

Az Ötös ukrán hírtelevízió keddi beszámolója alapján a volt berkutos az előzetesben eltöltött másfél év után most először ismerte be részben bűnösségét, egyben bocsánatot kért azért, mert tétlen maradt, amikor szemtanúja volt annak, hogy a rendfenntartók gumibotokkal verték az embereket, és rájuk lőttek.

Sapovalov a tárgyaláson megnevezett több volt berkutost is, akik részt vettek annak idején a tüntetők elleni karhatalmi fellépésben. Ellene az a vád, hogy alakulatparancsnokként túllépte hivatali hatáskörét. Az ügyész szerint a harkivi Berkut-alakulat tagjai mintegy 110 embert sebesítettek meg a kijevi tüntetéseken.

A volt Berkut-parancsnok elárulta azt is, hogy a különböző megyékből érkezett elitalakulatosok a sisakjuk hátuljára más-más színű matricát ragasztottak. Az áldozatokat képviselő Olekszandr Muszijenko ügyvéd szerint ez segíthet azonosítani a tüntetőket lövő rohamosztagosokat, akik a művelet közben maszkot viseltek, így az arcuk nem volt látható.

Sapovalov vallomása alapján vádat emelhetnek több volt berkutos, köztük Vladiszlav Lukas, a harkivi Berkut századparancsnoka ellen is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.