Egy thai tábornok tagadja, hogy előre kitervelték volna a puccsot

A múlt havi katonai puccs nem volt előre eltervezett – mondta a BBC-nek Chatchalerm Chalermsukh thai tábornok. A katonai vezető azután mondta ezt, hogy egy ellenzéki vezér szerint a hadsereg már évek óta készül a kormány megdöntésére. A tábornok azt is mondta, hogy jól tartják azokat, akiket az államcsíny óta letartóztattak és hogy a korábbi miniszterelnök, Jinglak Shinavatra és családja még mindig visszatérhet a thai politikába.

A hadsereg május 22-én vette át a hatalmat az északkelet-ázsiai ország felett – mondván, hogy a stabilitást akarják visszahozni az államba az akkor már hónapok óta tartó politikai és társadalmi bizonytalanság helyett.

Az új vezető azt ígérte, hogy visszatér majd a demokrácia, de előbb gyökeres politikai reformokat hajt végre. „ Akkor érjük el a végső szakaszt – egy új választás megtartásával – mikor a reformokat végrehajtottuk" – állítja Chatchalerm.- „ Mindenki, aki thai és jogosult rá, részt vehet a választásokon. Még a Shinavatra család tagjai is."

A Prajuth vezette puccs főbb irányítói azt mondják, hogy a legutolsó pillanatban mentették meg az országot attól, hogy az egy még veszélyesebb és véresebb politikai konfliktusba sodródjon. A puccs egyik fő támogatójával készített interjú szerint azonban a hatalomátvételt Prajuth már számos alkalommal fejtegette az elmúlt évek során.

„ Ahogy eddig tudom, nem volt előzetes tervezés" – mondta Chatchalerm – „Ha kitervelték volna, akkor illegitim lett volna. Ha arra kíváncsi, miért történt ilyen simán, az azért volt, mert a (katonai) erők már Bangkokban voltak. Tehát mikor statáriumot hirdettünk, már egyesített katonai és rendőri erők voltak azon a területen."

A letartóztatottakkal kapcsolatban a tábornok elmondta, hogy „amikor a bíróság elé kerülnek – akár civilek, akár katonai személyek – nem kapnak majd olyan szigorú büntetést."

A héten korábban a száműzött thai miniszter, Charupong Reuangsuwan azt mondta, hogy egy csoportot hozott létre, amivel a jelenlegi katonai kormány ellen kampányol. Charupong az egyedüli miniszter, aki száműzetésbe menekült. A volt thai miniszter a puccsot felháborító cselekménynek és súlyos lopásnak minősítette.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.