Egy ország, ahol betiltották a dohányzást

A türkmén hatóságok arra kényszerítik az ország fővárosának üzleteit, hogy teljes egészében hagyjanak fel a cigaretta árusításával. A cigikereskedelmet hivatalosan nem tiltották be, de az is elég volt, hogy az ország elnöke a tévében kikeljen a bagózás ellen.

"Hathatós intézkedéseket" követelt "a dohány gyökeres felszámolására" Gurbanguly Berdimukhammedow, Türkmenisztán elnöke január 5-én, egy kormányülésen. Szavait a televízióban is közvetítették. A hatóságok ezután érezték úgy, hogy lépniük kell - még akkor is, ha egyébként dohányzást, vagy dohánytermék árusítását tiltó törvény nincs az országban.

Az AFP francia hírügynökségnek egy kereskedő azt mondta, hogy a drogellenes hatóságok emberei jelentek meg az üzletében nemrég, és megparancsolták, hogy szedje le az összes cigarettát a polcokról, máskülönben súlyos pénzbüntetést szabnak ki.

A kereskedők most már csak pult alól, csak törzsvendégeiknek és barátaiknak mernek cigarettát eladni, ha ugyanis rajtakapják őket, hogy cigit adnak el, akár tízhavi bérrel egyenértékű pénzbüntetést is kaphatnak. Emiatt az utcán "feketén" értékesített cigaretta ára jelentősen megugrott, most 25 manat (2076 forint) és 50 manat (4152 forint) közötti összegért árulják.

A közép-ázsiai országban másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött a dohányzás elleni kampány. Saparmurat Nyazov volt elnök szenvedélyes dohányos volt, de miután 2000-ben szívműtéten esett át, dohányellenes határozatot írt alá. A következő esztendőkben egyre szigorodtak a korlátozó intézkedések, így 2011-ben emelték a dohányáruk jövedéki adóját, 2013-ban pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken.

A cigaretta elleni "hadjáratot" a 2006-ban hatalomra jutott Berdimukhammedow is folytatta. Ennek hatására világszinten Türkmenisztánban lett a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki - írja az MTI nyomán az Origo. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.