Félmillióan menekültek el a megszállt iraki városból

Egy nap alatt mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni moszuli otthonát, miután iszlamista militánsok tegnap átvették az irányítást az iraki város felett.

„Kaotikus a helyzet a városban, és nincs senki, aki segíthetne rajtunk. Félünk." – nyilatkozta a BBC-nek egy hivatalnok az iraki nagyvárosból. Moszulban tegnap vette át a hatalmat több száz fegyveres, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű szervezet tagjai.

A sajtónak nyilatkozó férfi szerint szinte minden épületen az ISIL zászlói lobognak, és a fegyveresek hangosbeszélőn tájékoztatták a lakosságot: azért jöttek, hogy „felszabadítsák a várost". A legújabb hírek szerint Moszultól délkeletre, Rasadban is súlyos harcok törtek ki az iraki haderő és az ISIL fegyveresei között. Núri al-Maliki miniszterelnök már tegnap kérte a szükségállapot bevezetését, ám ez egyelőre nem történt meg.

A nemzetközi közösség is felhördült a tegnapi eseményeket követően: a nyolc évig tartó háború után Irakot 2011-ben elhagyó Egyesült Államok „nagyon súlyosnak" nevezte a helyzetet, és a külügyminisztérium szóvivője azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy visszaverjék a támadást. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén aggodalmának adott hangot.

A BBC úgy tudja, hogy a menekülő tömeg három közeli, kurdisztáni városban keres menedéket, ahol a hatóságok már fel is állították az átmeneti táborokat. A kurdisztáni miniszterelnök azonban kérte az ENSZ-t, hogy segítsen a menekülthelyzet kezelésében.

Az ISIL tagjai tegnap ellenőrzésük alá vonták a várost, felgyújtották a tartományi kormányzat épületét, elfoglalták a repülőteret és két tévéadót, és megtámadták a rendőrségi épületeket is. AZ AFP jelentése szerint az iraki hadsereg katonái és a rendőrök fejvesztve, fegyvereiket hátrahagyva menekültek el.A város közelében lévő börtönből a milicisták számos foglyot elengedtek .

Ninive tartomány fővárosa, Moszul hagyományosan az ország egyik legveszélyesebb körzete, ahhoz az Anbarhoz hasonlóan, ahol a lázadó iszlamista szélsőségesek időről időre háborút folytatnak a bagdadi központi kormányzat ellen. Az ISIL az al-Kaidához köthető mozgalom, amely a szíriai polgárháborúban is aktív. Az egyik legkegyetlenebb a szélsőséges iszlamisták között.

Irakban idén újra tombol az erőszak, kezd a 2006-2007-es helyzetre hasonlítani, amikor tízezrek vesztették életüket a síita többség és a szunnita kisebbség közötti harcokban. Az ENSZ szerint 2014-ben május végéig csaknem ötezren haltak meg az erőszak következtében

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.