Egy nap alatt 85-ször támadtak a szakadárok

Egy nap alatt 85 támadást hajtottak végre az oroszbarát szakadárok a kelet-ukrajnai frontvonal mentén az ukrán katonák állásai és civil települések ellen - jelentette hétfőn a kijevi hadműveleti parancsnokság.
Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az előző 24 órában két katona vesztette életét és három sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

A parancsnokság tájékoztatása szerint a szakadárok támadásaik zömét - a korábbi napokhoz hasonlóan - változatlanul a Donyeck környékén lévő, ukrán ellenőrzésű településekre összpontosították. A térséget 52 tüzérségi csapás érte.

Luhanszk megyében hétfőre virradóan gránátvetőkkel nyitottak tüzet az északi frontszakaszon, a megyeszékhelytől nyugatra fekvő Zolote és Krimszke településekre. A harcok sújtotta két megye székhelye közötti térségben, Artemivszk városa mellett aknavetőkkel támadtak a szakadár erők. A Donyeck környéki Marjinkában orvlövészek "dolgoztak".

A tüzérségi támadások a reggeli órákban is folytatódtak, a parancsnokság közleménye szerint a "törvénytelen fegyveres csoportok" 20 Grad rakétát lőttek ki a Luhanszk megyei Nizsnye településre.

Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata arról adott hírt, hogy a szakadárok tüzérségi támadásainak következtében egy vízvezetéken megsérült a vízszivattyúkat működtető elektromos hálózat, ami miatt Luhanszk egy részén és több környező településen megszakadt a vezetékes vízellátás.

A donyecki szakadárok egyik hírportálja szerint helyi idő szerint hajnali négy tájban az ukrán fegyveres erők mértek tüzérségi csapást Donyeck városának északnyugati részére, egy civil megsebesült. A Luhanszk megyei szakadárok közlése szerint az ukrán erők az elmúlt egy nap alatt háromszor sértették meg a tűzszünetet, és ennek következtében a szakadár "népi rendőrség" egy tagja megsebesült.

Egy magas rangú ukrán katonatiszt hétfőn bejelentette, hogy átállt a donyecki szakadárokhoz. Olekszandr Kolomijec vezérőrnagy, volt védelmi miniszteri tanácsadó Donyeckben tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. Szavai szerint korábban 19 éven át dolgozott katonai komisszárként Donyeck megyében.

A vezérőrnagy közölte, hogy családját ki kellett menekítenie Kijevből, nehogy üldöztetésnek legyenek kitéve a hatalom részéről. Állítása szerint több ukrán katona is fontolgatja az átállást. Ezen túlmenően azt jósolta, hogy hamarosan zendülések lesznek az ukrán hadsereg soraiban. Az ukrán fegyveres erők harci morálját pedig rendkívül alacsonynak nevezte. Noha kijevi források erről nem szóltak, azt állította, hogy őt megelőzve már "több száz" ukrán tiszt és katona állt át a kelet-ukrajnai szakadárok oldalára. Ugyanakkor az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke a múlt héten azt hozta nyilvánosságra, hogy két ukrán kémelhárító tiszt állt át a szakadárokhoz. Szakadár és orosz források szerint a napokban történt még egy hasonló eset: egy magas rangú helyi tisztségviselő, a Luhanszk megyei vámszolgálat vezetője szegődött át a szeparatistákhoz.

Azután, hogy az orosz sajtó felkapta a vezérőrnagy átállásának hírét, Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának szóvivője Facebook-oldalán azt közölte: Kolomijec az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök hivatali ideje alatt volt Dmitro Szalamatyin védelmi miniszter tanácsadója, és még 2012-ben menesztették a minisztériumból. Maga Szalamatyin 2012. február 8. és 2012. december 24. között vezette a tárcát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.