Egy kongói orvos az idei Szaharov-díjas

Denis Mukwege nőgyógyász kapta a gondolatszabadságért járó elismerést az Európai Parlamenttől. A Szaharov-díjat elnyerő orvos több évet szentelt a konfliktusok sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságban a csoportos erőszakot elszenvedő nők megsegítésére.

Mukwege az afrikai ország keleti részén, Bukavuban kórházat alapított a bántalmazott nők kezelésére. Az általa létrehozott Panzi Kórház nagyon fontos a térségben, hiszen a nemi erőszakot fegyverként használják még manapság is az afrikai országban.

Az 1998-ban kirobbant kongói konfliktus óta a nőgyógyász több mint 40 ezer nőnek segített. Az Európai Unió szerint a háború legkritikusabb idejében percenként egy nőt megerőszakoltak. A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén még ma is vannak összecsapások, és történnek erőszakos bűncselekmények.

Mukwege a díjazást alázattal fogadta, és elmondta, hogy gondolatai az áldozatokkal és a túlélőkkel vannak, akik az egész világon, de különösen az ő hazájában átélik az erőszakot. Az orvos megköszönte az Európai Parlament kitüntető figyelmét, amellyel rávilágít a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló szörnyűségekre, mindemellett intézkedéseket sürgetett a béke és a demokrácia megteremtésére a régióban.

Martin Schulz, a Szaharov-díjat adományozó Európai Parlament elnöke elmondta, a szervezet egyhangúlag Denis Mukwegének ítélte a kitüntetést, elsősorban a nők védelmében tett erőfeszítéseiért, számol be a CNN.

A nőgyógyászt már néhány évvel ezelőtt is jelölték Szaharov-díjra és az idei év Nobel-békedíjára is. Mukwege tavaly szeptemberben egyike volt azoknak, akik az alternatív Nobel-díjként emlegetett Helyes Életmód (Right Livelihood) díjban részesültek.

A díjátadó ünnepség november 26-án lesz, Strasbourgban. A cím magában foglal egy 50 ezer eurós (kb. 15 millió Ft) pénzjutalmat is.

Szaharov-díj

A díjat Andrej Szaharovról nevezték el. Az orosz fizikus 1975-ben kapott Nobel-békedíjat. Szaharov a nukleáris fegyverkezés veszélyeire hívta fel a világ figyelmét. A róla elnevezett díjat 1988-ban alapította az Európai Parlament. Az elismerést az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen harcolóknak ítélik oda.

  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.