Egy hónap múlva folytatódik a maláj repülőgép keresése

A Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járatával március 8-án a Dél-kínai-tenger felett szakadt meg a kapcsolat. A fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel repülő Boeing 777-200-as típusú repülőgép műholdadatokon alapuló számítások alapján ezt követően visszafordult, az Indiai-óceán felé vette útját, és ott végleg eltűnt.
Egy hónap múlva folytatódik a márciusban rejtélyes körülmények között nyomtalanul eltűnt, vélhetően az Indiai-óceánba zuhant malajziai utasszállító repülőgép roncsai utáni kutatás - közölte szerdán az ausztrál kormányfő.

Tony Abbott azt mondta, hogy a rendelkezésre álló legmodernebb technológiák bevetésével fogják átvizsgálni a gép vélhető becsapódásának teljes körzetét, egy mintegy 60 ezer négyzetkilométeres területet Ausztrália partjaitól nyugatra. A kormányfő kijelentette, hogy "nem adják fel egykönnyen" a repülő utáni kutatást, és ha a gép odalent van az Indiai-óceán mélyén, akkor jó eséllyel meg fogják találni. Azt is hozzátette azonban, hogy ez akár egy évbe is telhet - írja a Híradó.

Az eset a polgári repülés történetének egyik legnagyobb rejtélye. Miután a becsapódás vélhető helyszíne Ausztráliához van legközelebb, Canberra vezető szerepet vállalt a gép utáni kutatásban.

A Malaysia Airlines július 17-én egy másik Boeing 777-es gépét is elvesztette. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatot minden bizonnyal légvédelmi rakéta semmisítette meg Kelet-Ukrajna felett, ahol hónapok óta harcol az ukrán hadsereg az oroszbarát szakadárokkal.

Ausztrália ez utóbbi katasztrófában is érintett volt, miután 27 állampolgára utazott a gépen, részt vett az azóta a heves harcok miatt megszakított helyszíni vizsgálatban is. Tony Abbott a katasztrófa után élesen bírálta Oroszországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.