Egy hét múlva kiderül, szabad-e énekelni a magyar himnuszt

A Kovászna megyei törvényszék kedden tárgyalta Sebastian Cucu prefektus fellebbezését a magyar himnusz éneklése miatt kiszabott bírságot érvénytelenítő alapfokú bírósági ítélet ellen. A jogerős ítélet kihirdetését szeptember 22-re tűzte ki.

A prefektusi hivatal képviselője nem jelent meg a tárgyaláson, mondta el az MTI-nek Kulcsár Terza József, a himnuszéneklésért megbüntetett Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei szervezetének elnöke. Fellebbezésében a prefektus azt kérte, hogy a törvényszék vegye figyelembe az alapfokú tárgyaláson felsorakoztatott érveit. Az MPP az alapfokú ítélet megerősítését kérte a törvényszéktől.

Az ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot azért rótta ki a prefektus hivatali elődje, mert az MPP által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezés végén az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt.

Az alapfokon ítélkező sepsiszentgyörgyi bíróság április elején három ponton is elfogadta az MPP érveit, és semmisnek nyilvánította a büntetést kirovó jegyzőkönyvet. Megállapította egyfelől, hogy a jegyzőkönyvet nem a megfelelő jogi személyre állították ki. A trianoni megemlékezést az MPP városi szervezete tartotta, a büntetést viszont a megyei szervezetre rótták ki.

A bíróság annak a kormányhatározatnak a törvényességét is vitatta, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta. A kormányhatározat ugyanis a román nemzeti jelképek használatára vonatkozó törvény végrehajtási utasításait tartalmazza. A törvényben pedig nincs megkötés más államok himnuszának eléneklésével kapcsolatban.

Az ítélet azt is kimondta, hogy jogi személy nem énekelhet himnuszt, így nem is bírságolható ezért. A törvényszék szerint egy tömegrendezvényt szervező jogi személy ellen csak akkor szabható ki büntetés, ha nem teljesíti a rendezvényszervezés kötelező feltételeit.

Az erdélyi magyar pártok háromszéki képviselőinek a korábbi felhívása nyomán mintegy hetven-nyolcvan érdeklődő jelent meg a keddi tárgyaláson, amely háromórás késéssel kezdődött.  

Kulcsár Terza József bizakodónak mutatkozott a jogerős ítélet tekintetében. "Remélem, sikerrel járunk, és soha többé nem fordul elő, hogy valakit azért büntetnek meg, mert az Európai Unió egyik tagállamában egy másik tagállam himnuszát énekli, amely nem mellesleg a magyarság nemzeti imája" - fogalmazott az MPP helyi vezetője. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.