Egy hét alatt harmadik külügyminiszterét fogyasztja a román kormány

Titus Corlatean után a múlt héten kinevezett Teodor Melescanu is lemondott a román diplomácia éléről. A kedd délelőtti bejelentéssel egy időben Melescanu bocsánatot kért a külföldön élő román választók tízezreitől, amiért vezetése alatt a tárca nem tudta biztosítani számukra a voksolás lehetőségét az elnökválasztások második fordulójában.

Victor Ponta miniszterelnök, aki a szavazatok 45,5 százalékával alulmaradt a vasárnapi voksoláson a liberális Klaus Johannisszal szemben, Mihnea Motocot, Románia EU-nagykövetét javasolja a külügyminisztérium élére. Motoc karrierdiplomata, kinevezését még az ellenzék is méltatta.

Korábban az ellenzék azzal vádolta a baloldali kormányt, hogy szándékosan akadályozta a hagyományosan a jobboldali pártokkal voksoló külföldi románok szavazását. Emiatt az első forduló után lemondott Titus Corlatean külügyminiszter, de a helyére kinevezett Teodor Melescanu sem engedélyezte újabb szavazókörök nyitását. Utóbbi ráadásul hatalmas felháborodást váltott ki a szavazás napján, amikor arra buzdította a párizsi román konzulátus előtt sorban álló polgártársait, hogy szavazzanak a francia fővárostól 400 kilométerre található Nancyban, ahol üres a szavazóhelyiség. Azt is hozzátette, hogy „aki nagyon akar szavazni, igazán meghozhatja ezt az áldozatot, pláne hogy Nancy gyönyörű város, az Art Nouveau bölcsője".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.