Egy hadihajó miatt tört ki a 'mini világháború'

Oroszország perre megy Franciaországgal, amennyiben az nem szállítja le a Mistral osztályú hadihajót - reagált Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes kedden a helikopter-hordozó átadásának elhalasztásról szóló párizsi bejelentésre.
Francois Hollande államfő keddi nyilatkozata szerint "a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzet még mindig nem teszi lehetővé" a leszállítást. Az elnök ezért úgy ítélte meg, hogy fel kell függeszteni a szállítási engedély kiadását.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes erre közölte, hogy Moszkva szigorúan a szerződéshez tartva magát bírósághoz fordul, ha Párizs nem adja át a Mistralt. Azt is hozzátette, hogy ha a franciák nem teljesítik a megállapodásban foglaltakat, akkor kötbért fognak tőlük követelni.

Boriszov a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak nyilatkozva ugyanakkor megjegyezte, hogy "nem történt tragédia", és az orosz haditengerészet működését nem befolyásolja a Mistral átadásának elhalasztása.

Leonyid Szluckij, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) a FÁK tagállamokkal foglalkozó bizottsági elnöke biztos abban, hogy Oroszország megnyerné a pert a stockholmi választott bíróságon Franciaország ellen a Mistral-ügyben.

Alekszej Puskov, a duma külügyi bizottsági elnöke szerint Francois Hollande francia államfő salamoni döntést hozott. "Franciaország az Oroszországgal szembeni kötelezettségvállalásai és a NATO-ban, valamint az Európai Unióban vállalt kötelezettségei között próbál egyensúlyozni" - mondta. Úgy vélte, ha a döntés csak Hollande államfőn múlna, akkor a Mistralt már leszállították volna Oroszországnak.

A francia elnök ugyanakkor több alkalommal figyelmeztetett arra az elmúlt hetekben, hogy a Minszkben szeptember 5-én aláírt tűzszüneti megállapodást "teljes egészében tiszteletben" kell tartani Ukrajnában ahhoz, hogy Párizs leszállítsa az első hadihajót.

Az első, Mistral osztályú francia helikopter-hordozó hadihajó átadását Oroszországnak eredetileg októberre tervezték, de a leszállítást az ukrán válság miatt a francia kormány szeptember elején felfüggesztette amerikai és brit diplomáciai nyomásra.

Oroszország 2011-ben rendelt meg Franciaországtól két Mistral típusú hadihajót. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

A 199 méter hosszú és 32 méter széles Mistral hadihajók rendkívül jó manőverezési képességűek, alkalmasak csapatok, helikopterek, harckocsik szállítására, de hadikórház vagy parancsnoki főhadiszállás is berendezhető rajtuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.