Egy év után ismét nukleáris kísérletet tarthat Észak-Korea

Három nappal Barack Obama dél-koreai látogatása előtt Szöul szerint fokozott aktivitást észleltek egy észak-koreai nukleáris létesítménynél.
A hadsereg „komoly aktivitást észlel a Tungcsang-ri nukleáris létesítménynél", idézi a BBC a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivőjének ma elhangzott szavait. A férfi hozzátette, nem kizárt, hogy északi szomszédjuk „meglepetésszerű nukleáris kísérletbe kezd, vagy legalább is úgy tesz, mintha kísérletet hajtana végre".

Nem ez volna az első alkalom, hogy Észak-Korea atomkísérletbe kezd, hiszen legutóbb egy éve, 2013 februárjában volt erre példa. Ennek eredményeképp akkor hónapokig igen feszült volt a viszony a két Korea között.

Ezen kívül 2006-ban és 2009-ben hajtott végre Phenjan kísérleteket, ám ezeket jó előre bejelentette (bár ez sem mentette meg a későbbi ENSZ-szankcióktól). Észak-Korea ráadásul múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy egy „újfajta" kísérleten dolgozik, de azt, hogy ez mit jelent, semmilyen hivatali forrás nem pontosította. Bár a kísérletek jó ideje tartanak, egyelőre nem valószínű, hogy Phenjanban sikerült olyan kicsi robbanófejeket létrehozni, amelyeket rakétáról lehetne indítani.

A mostani fejlemények következtében Dél-Koreában egy speciális egységet hoztak létre, amelynek feladata, hogy az esetleges kísérletet figyelemmel kísérje. Barack Obama amerikai elnök pénteken érkezik Japánból Dél-Koreába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.