Egy év börtön majdnem meccsnézésért

Egyéves börtönbüntetést kapott az a brit-iráni állampolgárságú aktivista, Goncse Gavami Iránban, csak mert megpróbált megnézni egy férfi röplabda-mérkőzést.
Gavami és a társai június 20-án próbáltak megnézni egy Irán-Olaszország mérkőzést – írja a BBC. A nőket – Gavamit és tucatnyi társát – a stadion előtt letartóztatták és szabadon engedésük előtt állítólag megverték. Gavamit később újra letartóztatták majd bíróság állították bíróság elé. Az ügyvédje, Alizadeh Tabatabaie közlése szerint a 25 éves aktivistát kormányellenes propaganda terjesztésének vádjában találták bűnösnek. Gavami októberben éhségsztrájkba kezdett, amiért magánzárkában tartották fogva.
Goncseh Gavami
Goncseh Gavami
Forrás: Facebook

Irán még 2012-ben tiltotta el a nőket a röplabdameccsektől, azután, hogy kimondta, nők futballmérkőzéseket sem nézhetnek . Az indoklás szerint nőknek védelemre van szükségük a férfi szurkolók erkölcstelen viselkedésétől.

Az ügyben megszólalt a nemzetközi emberi jogi szervezet, az Amnesty International szerint a nő „lelkiismereti fogoly" , azaz olyan személy, aki olyan elveket vall, amelyeket saját országának kormánya nem tolerál. A szervezet Gavami azonnali elengedésére szólított fel, és ugyanezt követeli egy online petícióban már több mint 700 ezer ember is.

A brit külügyminisztérium azt nyilatkozta, tud az esetről, azonban korlátozott lehetősége van az Iránban lévő brit állampolgároknak segíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.