Egy doboz cigi áráért árulja a nőket az Iszlám Állam

A szélsőséges szunnita szervezet olyan társadalmat próbál létrehozni, mint ami a 13. században volt jellemző: elrabolják a lányokat az általuk meghódított területekről, majd rabszolgapiacokon kereskednek velük. Van, akiért csupán egy cigaretta árát kérik el, másokért néhány száz vagy ezer dollárt követelnek a vevőtől.

„Ez egy háború, ami a nők testéért folyik” – írta jelentésében erről Zainab Bangura, az ENSZ különmegbízottja, aki áprilisban Szíriába és Irakba látogatott, aztán három országban – Törökországban, Libanonban és Jordániában – is beszélt az Iszlám Állam karmai közül megmenekült nőkkel és fiatal lányokkal.

Mint mondja, a szélsőséges szunnita szervezet olyan társadalmat próbál létrehozni, mint ami a 13. században volt jellemző: elrabolják a lányokat az általuk meghódított területekről, majd rabszolgapiacokon kereskednek velük. Van, akiért csupán egy cigaretta árát kérik el, másokért néhány száz vagy ezer dollárt követelnek a vevőtől.

„Sokukat elraboltak és bezártak egy szobába – megtörtént, hogy csaknem száz nőt zsúfoltak össze egy kisebb házba –, majd meztelenre vetkőztették és lefürdették őket” – mondja Bangura, aki megjegyzi, hogy a fogvatartott nők többsége a jazidi közösség tagja. A lányoknak sorba kellett állniuk a potenciális vásárlók előtt, akik kedvükre válogathattak. 

Az egyik 15 éves lány, akit az Iszlám Állam egyik befolyásos vezetője vett meg, elmesélte, hogy az ötvenes éveiben járó férfi egy botot és egy fegyvert mutatott neki. majd megkérdezte, melyiket választaná. „A lány azt mondta, hogy a fegyvert, mire a férfi így felelt, nem azért vette meg a lányt, hogy megölje magát. Aztán megerőszakolta” – mesélte az ENSZ különmegbízottja.

Bangura elmondása szerint az Iszlám Állam valójában toborzó akciót folytat a lányok áruba bocsátásával, szüzeket ajánlva azoknak a külföldi férfiaknak, akik csatlakoznak. A terrorszervezet harcoló egységeinek a gerince ezekből a külföldi férfiakból áll. Egy friss ENSZ-jelentés szerint legalább 25 ezer külföldi harcol az Iszlám Állam oldalán. Összesen több mint száz országból érkeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.