Egy amerikai milliárdos hat kisebb államra osztaná fel Kaliforniát

Tim Draper amerikai milliárdos öt hónap alatt 1,3 millió aláírást gyűjtött össze egy általa kezdeményezett népszavazás kiírásához, amelyen a kaliforniai választók arról döntenének, hogy a szövetségi államot hat különálló államra osszák fel.
Ezt maga Draper jelentette be helyi idő szerint kedden tartott sajtóértekezletén Sacramentóban. Kalifornia több kisebb államra való felosztása az ő ötlete volt. Szerinte ezáltal olyan kisebb közigazgatási egységek jönnének létre, amelyek helyi kormányai hatékonyabban és gyorsabban hoznának döntéseket, és választóikat felelősségteljesebben tudnák képviselni. "Készen állunk végrehajtani a reformokat. "Készek vagyunk egy gyenge hatékonyságú kormányzattal működő óriásállamot hat erős, virágzó kisebb állammá átalakítani" - jelentette ki.

A milliárdos már 4,9 millió dollárt fektetett be 2013 decemberében meghirdetett tervébe. Azóta 1,3 millió aláírást sikerült csapatának összegyűjtenie a népszavazáshoz a szövetségi állam mind az 58 megyéjében.
Kalifornia 38 milliós népességéből 23,9 milliónak van választójoga. A népszavazás engedélyeztetési procedúrájának elindításához legkevesebb 808 ezer aláírásra van szükség. A referendumot 2016-ban tervezik megrendezni.

Sok szakértő mindazonáltal egyetért abban, hogy a milliárdos ötlete eleve kudarcra van ítélve. Az amerikai kongresszus aligha fogja támogatni az elképzelést, ráadásul egy februári felmérés szerint Kalifornia lakosságának 59 százaléka ellenzi a szövetségi állam felosztását - írja a hirado.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.