Egészséges 24 éves lánynak engedélyezték az eutanáziát

„Az élet nem nekem való” – nyilatkozta egy belga lapnak a csak a keresztnevén, Lauraként említett lány, aki noha tökéletes egészségnek örvend, megkapta az eutanáziához való engedélyt az államtól. Gyerekkora óta foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata.

Laura 21 éves kora óta pszichiátriai kezelés alatt áll.  Nem volt könnyű gyerekkora, az apja sokat ivott, s noha miután a nagyszüleihez költözött, boldog, kiegyensúlyozott életet élt, régóta foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata. A pszichiátrián aztán megismerkedett egy hozzá hasonló, öngyilkossági hajlammal rendelkező lánnyal, akit 18 hónappal ezelőtt segítettek a halálba.

„Amikor hatéves voltam, egy fegyverekkel teli szobában voltunk a barátaimmal. Emlékszem, még meg is foghattam az egyiket, és azt is megmutatták, hogyan működik. Azt gondoltam: 'ezzel végezhetek magammal. Könnyű lenne'. Azt hittem, hogy a fegyverek nincsenek töltve, de később megtudtam, hogy tévedtem. Ha ezt akkor tudtam volna, meghúztam volna a ravaszt” - idézi a Daily Mail a De Morgan című lapra hivatkozva a lányt.

Laura örömet lel saját temetésének megtervezésében is, noha tudja, hogy szeretteinek, az anyjának és a nagyszüleinek nem lesz könnyű elfogadni és feldolgozni halálát. Azt mondta, mindent megpróbált, igyekezett normális életet élni, ám a szörnyű gondolatok csak nem múltak el. Végül egy bíróság engedélyezte az orvosi felügyelet mellett végrehajtott eutanáziát.

A Daily Mail azt írja, azok száma, akik kegyes halálban szeretnének részesülni, 27 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban. A tendencia már egy ideje megfigyelhető. Míg 2012-ben összesen 1432 személy kérte az eutanáziát, addig 2013-ban már 1816-an vetettek véget az életüknek orvosi felügyelet mellett.

Belgiumban 2002 óta legális az aktív eutanázia, 2014 februárjában pedig a belga parlament alsóháza megszavazta azt a jogszabályt, amely gyermekek számára is lehetővé teszi, hogy kérjék orvosuktól a kegyes halált. A belga törvények értelmében eutanáziát azokon a gyermeken lehet végrehajtani, aki halálos, gyógyíthatatlan betegségben szenved, és a gyötrő fájdalmat nem sikerül érdemben enyhíteni. Pszichológusnak kell megállapítania, hogy a gyermek felfogja, mit kér, és tudatában van döntése következményeinek, és szükség van a szülők vagy a gyám beleegyezésésére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.