Egérutat kapott „Rettegett Iván”

John Demjanjukot az elmúlt negyedszázadban Izraelben már halálra ítélték, kétszer fosztották meg amerikai állampolgárságától, most viszont túl idősnek és betegnek találhatják ahhoz, hogy Németországban feleljen feltételezett háborús bűneiért.

Egy fellebbviteli bíróság leállította Amerikában a zsidók meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolt John (Ivan) Demjanjuk németországi kiadatását. Ezt az Ohio államban élő 89 éves autóipari nyugdíjas fia érte el beadványával, amelyben Demjanjuk rossz egészségi állapotával, valamint azzal érvelt: a hosszú repülőút esetében kínzásnak minősül, és a halálával végzett. Két szövetségi bíró Cincinnatiben úgy találta, az idős férfinek joga van még egy meghallgatáshoz, noha a tolószékes Demjanjukot kedden már elszállították otthonából az amerikai bevándorlási hatóság emberei, hogy egy Münchenbe tartó gépre tegyék fel.

A bajor városba való kiadatását Kurt Schrimm, a náci háborús bűnösöket üldöző német ügyész márciusban kérte az Egyesült Államoktól. Demjanjuk a második világháború után rövid ideig Münchenben élt, mielőtt az USA-ban telepedett volna le, ahol állampolgárságot kapott, keresztnevét pedig Ivanról Johnra változtatta.
 
Azzal vádolják: 1943-ban bűnsegédként működött közre 29 ezer zsidó meggyilkolásában a sobibori koncentrációs táborban, ahol személyesen kísérte az áldozatokat a gázkamrákhoz. A treblinkai táborban és ukrajnai halálosztagokban való részvétellel is vádolják. Demjanjuk tagadja, hogy a nácik oldalára állt volna, és egyszerű hadifogolyként tünteti fel magát. Az első vádakat 32 évvel ezelőtt fogalmazták meg vele szemben.

A 80-as években Izraelben halálra ítélték „Rettegett Ivánként”, a treblinkai tábor hírhedt őreként, de a jeruzsálemi Legfelsőbb Bíróság ezt évekkel később azzal érvénytelenítette: nem ő volt „Iván”. Amerikában is elítélték 2002-ben, kétszer is megfosztották az állampolgárságától.
 
Az amerikai vádiratot összeállító korábbi ügyész, Jonathan Drimmer szerint nem fogadható el, hogy az egykori háborús bűnösök megússzák csak azért, mert időközben megöregedtek. "Ha meg akarjuk akadályozni a jövőbeli népirtásokat, akkor a bűnöket elkövetőket haláluk napjáig üldöznünk kell." A Christian Science Monitor című amerikai lap helyszíni beszámolója szerint ukrajnai szülőfalujában az idősek jól emlékeznek Ivan Demjanjukra, az egykori traktorosra. Az 1941-es német megszálláskor a falubéli férfiak többségét megölték, köztük Demjanjuk két rokonát is – így nem sokon múlt, nem halt maga is hősi halált a nácizmus áldozataként. – Amit nem értek, ez: hogyan lehet, hogy a németek állítanak bíróság elé egy ukránt a zsidók meggyilkolásáért, nem pedig fordítva? - méltatlankodik a riportban egy helybéli, Nyikolaj Grigorevics.

John Demjanjuk-ot az amerikai Bevándorlási Hivatal emberei szállítják tolószékestül az Ohio állambeli Seven Hillsben 2009. április 14-én
John Demjanjuk-ot az amerikai Bevándorlási Hivatal emberei szállítják tolószékestül az Ohio állambeli Seven Hillsben 2009. április 14-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.