Ég a tévéelnök telefonja

Romániában a közvélemény nyomására visszatérhet a közszolgálati televízióba (TVR) a baloldali kormány számára kényelmetlen gazdasági műsor, a miniszterelnök pedig visszahívta a kabinet képviselőjét a tévé igazgatótanácsából. Mindez azután, hogy a TVR elnök-vezérigazgatója egy interjúban politikai nyomásgyakorlásra panaszkodott.

Stelian Tanase előbb a blogján, majd – részletesebben – a Gandul portálnak adott interjúban beszélt a TVR műsorpolitikájának befolyásolására tett kísérletekről. Úgy fogalmazott: valósággal ég a telefonja, annyian hívják kormánytagok, szenátorok, más vezető politikusok az elnökválasztási hajrában. (Az államfőválasztást november közepén tartják Romániában.)

Tanase elmondása szerint az egyes műsorok tartalmába is „megpróbáltak beleszólni”. Nevet csupán egyet említett: Corneliu Calota igazgatótanácsi tagot, aki újabban a kormányszóvivői tisztséget is betölti. Az elnök elismerte, a törvény szerint Calotának a kormányszóvivői kinevezését követően hatvan napon belül távoznia kell a köztévé vezető testületéből, mégis furcsa a két pozíció egyidejű betöltése. Különösen akkor, tette hozzá, ha az illető valóságos „hatalompárti frakciót” alakított ki az igazgatótanácsban.

Stelian Tanase gesztusa kapcsán megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint szó sincs bátor kiállásról: a tévéelnököt nem illeti dicséret, hiszen eddig hallgatott a nyomásgyakorlásról. Mások úgy látják: Tanase önző számításból leplezte le a befolyásolási kísérleteket. Egyrészt a tehetetlenségét próbálja leplezni, hiszen nem képes szanálni az elődei által csőd szélére sodort köztévét, másrészt feltételezi, hogy jövő tavasszal menesztenék, és megpróbál előremenekülni.

Akárhogy is van, a Gandulnak adott interjú és a közvélemény felhördülése két konkrét és fontos következménnyel járt. Annak ellenére, hogy az ügy kapcsán megnyilvánult tiltakozás – a közösségi oldalakon, online petíciók formájában – eltörpül a magyar közmédia átalakítását övező, máig eredménytelen tüntetések, utcai demonstrációk, éhségsztrájk mellett.

A TVR igazgatótanácsának korábbi döntésével ellentétben mégsem törlik a műsorrácsból a közkedvelt, de a kormánnyal szemben kritikus Moise Guran gazdasági műsorát. A másik konkrét következmény: a miniszterelnök visszahívta a tévé igazgatótanácsából a szóvivőjét. Igaz, Victor Ponta nem kevés iróniával jegyezte meg, hogy ezek után „a híresen kompetens és gerinces” tévéelnöknek nem lehet kifogása, ha mégsem sikerülne egyensúlyba hoznia az intézményt. A tévé az elmúlt évek során közel 200 millió eurós (mintegy 62 milliárd forintos) adósságot halmozott fel. Az író-politológus professzor Stelian Tanasét tavaly decemberben, az akkor még kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatára nevezték ki a román közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatójának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.