Welt: Orbán a nyugatnak üzen hadat

A magyar társadalom putyinizálódása semmi közösséget sem mutat a polgári konzervativizmussal, sem pedig a nyugati értékrenddel. Már csak emiatt is ideje lenne, hogy a kereszténydemokrata pártok (amelynek családjához a Fidesz tartozik) nyilvános vitát kezdjenek arról, hogy közéjük tartozik-e még Orbán pártja? Magyarországon a demokrácia zászlaja legfeljebb félárbócon van, figyeljünk arra, nehogy egy nap teljesen leengedjék - figyelmeztet vezércikkében a német konzervatív Die Welt vezető publicistája, Jacques Schuster.

A lap elsősorban Orbán tusnádfürdői beszédét említi, mint ami ismét bizonyíték arra, hogy a magyar miniszterelnököt egészen más értékek vezérlik, mint a legtöbb európai politikust. Pedig már egy ideje egyértelmű, hogy Orbán körülbelül annyira tartozik a nyugati értékközösséghez, mint egy krumpli a tulipánföldön. Elég utalni a magyar faj kihalása feletti aggodalmaskodására vagy arra, hogy (az amúgy német ügyekben is aktív) Balog miniszter úgynevezett magyar parlamenti képviselőkről beszélve tulajdonképpen lehazaárulózta a komplett ellenzéket.

De a külföldi megfigyelőket mindig meglepi Orbán, aki angolul jól és sok iróniával beszél, és ezzel igyekszik elvenni a dolgok élét. Magyarul viszont olyan keményen tud fogalmazni, mint a "a cellaajtók zárja". Csak hát nyugaton ezt kevesen értik. Voltak persze rossz érzések a kezdeti intézkedései (fékek és ellensúlyok kiiktatása) miatt, de Magyarország kis ország, amelyre az európai válságok idején nem figyeltek oda a többiek. A tusnádfürdői beszéd után muszáj lesz, hiszen itt egy illiberális demokráciát hirdetett meg, és olyan példákat állított Magyarország elé, mint Oroszország vagy Törökország. Mindezt egy olyan ország kormányfőjeként, amely az EU egyik legnagyobb kedvezményezettje, és a belépés óta 25 milliárd eurót kapott az uniós alapokból. Erről viszont hallgat a kormányfő.

A Welt szerint Orbán nemcsak a liberalizmusnak, hanem a nyugatnak üzen hadat, mindennek, amire Európa épül. A francia forradalom és az amerikai függetlenség eszméit mind a szemétbe dobja, egy faj-és nemzetalapú társadalom érdekében, amelyben a tolerancia és az egyéni szabadságjogok nem számítanak - írja a konzervatív lap. Ezek után már épp ideje lenne, hogy a nyugati polgári erők komolyabban foglalkozzanak Magyarországgal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.