Eddig kilenc halálos áldozata van a japán földrengésnek

Legalább kilencen életüket vesztették és több mint 250 ember sérült meg a szigetországot megrázó 6,4 erősségű földrengésben. 

A japán déli részét érintő katasztrófa következtében több ház összedőlt, és akadozik az áramszolgáltatás – tájékoztatott a BBC.

A hatóságok szerint többen a romok alatt ragadhattak. Sokan elmenekültek otthonaikból, és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát a Kjúsú szigeten található Kumamotóhoz közeli Mashiki városában. „Olyan erős volt a rengés, hogy alig tudtam megállni a lábamon” – meséli Hironobu Kosaki helyi rendőr az Associated Press kérdésére.

19 ház összedőlt
19 ház összedőlt
KYODO / Reuters

 

Mentőcsapatokat küldtek a helyszínre, azonban a munkálatokat nehezítik az utórengések. 

A föld csütörtök este helyi idő szerint 21:26-kor mozdult meg Kelet -Kumamotóban. Cunamiriasztást nem adtak ki, és a jelentések szerint a sziget atomerőműveit sem érintette a természeti katasztrófa. A Szendaiban működő két reaktor normálisan üzemel, míg a Genkaiban működő háromban épp üzemszünet volt egy rutinellenőrzés miatt.

A rengés 10 kilométer mélyen érezhető volt, és 5,7-es utórengések követték negyven perccel később, majd 6,4-es helyi idő szerint valamivel éjfél után.

KYODO / Reuters

 

A japán szeizmológiai hatóság szerint egyes helyeken a rengés erőssége elérte az országot romba döntő 2011-es nagy rengés erősségét. Akkor a földrengés és a nyomában érkező cunami 18 ezer ember halálát vagy eltűnését okozta, illetve a fukusimai atomerőmű összeomlását.

A kabinet főtitkára, Yoshihide Suga arról számolt be, hogy legalább 19 ház összedőlt. A hatóságok még próbálják felmérni a károkat. Közel 16 ezer otthon maradt elektromos áram nélkül, 38 ezer házban nincs gázszolgáltatás, és az ivóvízellátás is akadozik egyes helyeken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.