Eddig 865-en vesztették el a szlovák állampolgárságukat

Eddig 865-en veszítették el szlovák állampolgárságukat azért, mert felvették egy másik ország állampolgárságát. Közülük 55-en magyarok. Szlovákiában 2010 óta hatályos a szigorított állampolgársági törvény, a kormány azóta ígéri annak enyhítését. Egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor kerül a pozsonyi Országgyűlés asztalára a módosítás.
„Magyarországtól megkaptam a magyar állampolgárságot. Remélem és hiszem, hogy hamarosan ezt is visszakapom" – mondta a 102 éves Tamás Ilona néni, aki egyike azoknak, akik elveszítették szlovák állampolgárságukat, mert felvették egy másik országét. A 2010 júniusától hatályos Fico-féle állampolgársági törvény miatt eddig összesen 865-en veszítették el állampolgárságukat Szlovákiában. Közülük 55-en magyarok, írja a hirado.hu.

„Abból kifolyólag, hogy a szlovák állampolgárságot elveszítettem, az állam kötelezhet arra, hogy az idegenrendészeten intézzem el a tartózkodási engedélyt, amihez kötve van a foglalkoztatás" – ezt pedig már Kassai Gyula református lelkész mondta a híradónak.

A pozsonyi belügyminisztérium több mint két évig dolgozott a törvény módosításán. A most elkészült tervezetet a külügyi tárca vizsgálja, de hogy mikor végeznek vele, még nem tudják.

„Létrehoztunk egy szakértői bizottságot, amely a módosítás nemzetközi jogi következményeivel foglalkozik. Korai lenne megmondani, hogy ezzel a munkával mikor végeznek. Azt szeretnénk, ha ez minél hamarabb megtörténne - mondja a külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője" – mondta Peter Suskó, a szlovák külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője.

Az első Fico-kormány idején elfogadott törvényt parlamenti képviselők 2011-ben az Alkotmánybíróságon támadták meg. Érvelésük szerint az Alkotmányban rögzített jogokat nem írhatja felül egy alacsonyabb rendű törvény. A szlovák alkotmány ugyanis kimondja, hogy az állampolgárságáról csak önként lehet lemondani. A kérdésről a taláros testület azonban azóta sem hozott döntést.

Egy hónappal ezelőtti pozsonyi útján a külgazdasági és külügyminiszter a Híradónak azt mondta: lát esélyt arra, hogy a kettős állampolgársági kérdése belátható időn belül rendeződjön.

„Szlovák részről is vannak olyan kezdeményezések, amelyek jó irányba mutatnak. Másrészt én úgy gondolom, hogy kölcsönös jóakarattal rendezhetjük ezt a kérdést. A szlovákoknak ez a kettős állampolgárság kérdése nemcsak a magyarok miatt kényelmetlen, hanem tudjuk, hogy más esetekben is" – mondta Navracsics Tibor.

A szlovák belügyminiszter szerint ugyanakkor a második állampolgárságnak egy másik államban lévő állandó lakhelyhez kellene kötődnie, így az érintettek nem veszítenék el szlovák útlevelüket. A szlovákiai magyar pártok szerint azonban ez nem jelentene megoldást a felvidéki magyarok számára, hiszen ők Magyarországon nem rendelkeznek állandó lakhellyel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.