Ecuadorban tárt karokkal várják a munkanélküli tanárokat

A doktorátussal és tudományos fokozattal rendelkező oktatók akár havi 5000 dollárt is kereshetnek.

Munkanélküli tanárokat várnak tárt karokkal és busás fizetéssel Ecuadorban: a dél-amerikai ország oktatási tárcája 500 tanári helyet hirdetett meg, a doktorátussal és tudományos fokozattal rendelkező oktatók akár havi 5000 dollárt is kereshetnek – írja az El País.

A nem mindennapi ajánlattal a halódó spanyol munkaerőpiacot célozták meg, azzal indokolva a lépést, hogy a spanyolországi tanárképzés igen magas színvonalú, és az innen érkező tanároknak értelemszerűen nem lennének sem nyelvi, sem kulturális hátrányaik sem. A felveendő tanárokat egy új állami egyetem alkalmazná, 2014-től, Azoguesben, az ország középső részén. Az egyetemen főként szaktanárokat képeznének, általános és középiskolák számára: különösen keresettek a fizika, biológia és természettudományos képzettséggel bírók. A tanársegédek, adjunktusok sem panaszkodhatnának: ők 2-3 ezer dollár keresnének. Emellett fizetnék a lakásukat, és ingyen ellátást biztosítanának nekik az egyetemi étkezdékben.

Az ecuadori oktatási államtitkár-helyettes további állásokat is kilátásba helyezett: az általános és középfokú oktatásban a következő öt évben ötezer tanári állást nyitnak meg. - Mindenki jöhet, akinek van szakirányú diplomája, tanítási tapasztalata és kedve - sürgette a Madridban tárgyaló politikus.

A program részeként megpróbálják hazacsábítani a több mint 200 ezer ecuadori egy részét is, akik az utóbbi években elhagyták hazájukat. Kevés sikerrel: eddig 770-en jelentkeztek csak a hazatérési programra. De nemcsak a tanárok örülhetnek: csaknem ezerötszáz egészségügyi dolgozót is várnak, köztük ápolókat, sebészeket vagy fizikoterapeutákat. A társadalom egészségi állapotát szeretnék javítani, ám ehhez nincs elegendő szakember, ezeket most "importálni" szeretnék. A költségeket az állam állná itt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.