Ecuador Svédországba kísérné Assange-t

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter pénteken azt javasolta, Julian Assange Wikileaks-alapítót Ecuador védelme alatt vigyék Londonból Svédországba, ahol szexuális bűncselekmények miatt hallgatnák ki a hatóságok.

A külügyminiszter újságírók előtt elmondta, elképzelhető egy olyan megoldás, hogy Assange-t Svédországba, pontosabban Ecuador nagykövetségére szállítsák, és ott a svéd hatóságok kihallgassák. Az eljárást Ecuador felügyelete alatt folytatnák el, tiszteletben tartva a svéd igazságzolgáltatás szabályait. Így mindkét félnek kedveznének: a Wikileaks-alapító Ecuador védelme alatt lenne, de a svéd hatóságok követeléseinek is eleget tennének.  

Julian Assange a világnak üzen Ecuador londoni követségének erkélyéről
Wikileaks founder Julian Assange speaks to the media outside the Ecuador embassy in west London on August 19, 2012. Assange used the balcony of Ecuador's London embassy on Sunday to berate the United States for threatening freedom of expression and called on U.S. President Barack Obama to end what he called a witch-hunt against WikiLeaks. REUTERS/Olivia Harris (BRITAIN - Tags: POLITICS CRIME LAW MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)

Patino megerősítette azt is, hogy az ötletet felveti majd William Hague brit külügyminiszterenk az ENSZ szeptember 27-ei New York-i közgyűlésén.

Julian Assange június 19-én menekült Ecuador londoni nagykövetségére, hogy menedékjogot kérjen, és elkerülje Svédországnak való kiadatását. Assange-t Svédországban két nő vádolja szexuális zaklatással és nemi erőszakkal. A svéd hatóságok emiatt hallgatnák ki, a Wikileaks szivárogtató portál alapítója viszont attól fél, hogy tovább küldik az Egyesült Államokba, ahol a diplomáciai iratok nyilvánossá tétele miatt akár halálbüntetést is kaphat. Ecuador augusztus 16-án adta meg a menedékjogot, de Nagy-Britannia kijelentette, nem engedik szabadon elmenni Assange-t, és elkötelezettek, hogy kiadják Svédországnak.

A nők ügyvédje abszurdnak tartja Patino felvetését. Szerinte a hatóságoknak semmi okuk nincs arra, hogy a férfivel máshogy bánjanak, mint a többi vádlottal hasonló esteben, a törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.