Ecuador nem engedné Assange-t Svédországba

Ecuador megelőzné, hogy Julian Assange-t kiadják Svédországnak, mondta az ecuadori külügyminiszter. Ecuador állítólag meg is hívta a svéd hatóságokat, hogy hallgassák ki a nagykövetségen Assange-t. A svédek azonban ezt visszautasították.

Ricardo Patino külügyminiszter szerdán este utalt arra egyik nyilatkozatában, hogy Ecuador megakadályozná a Wikileaks-alapító kiadatását Svédországnak. A dél-amerikai ország sérelmezi ugyanis, hogy a svéd hatóságok a meghívás ellenére nem voltak hajlandóak Assange-t Ecuador londoni nagykövetségén kikérdezni.

Patino szerint nagyon elszomorító Svédország döntése, emiatt ugyanis „sokkal bonyolultabbá válik az ügy.” –Ez még nehezebbé teszi számunkra, hogy eldöntsük, mi is történne Julian Assange-zsal, ha elvinnék Svédországba –mondta Patino, aki csak annyit mondott, a döntésnél arra törekszenek, hogy megvédjék Julian Assange életét, és biztosítsák a szabadsághoz való jogát.

Ugyan Svédország nem kommentálta az eseményeket, egy hivatalos forrás szerint valóban érkezett meghívó az ecuadori nagykövetségtől, de azt Marianne Nyh ügyész visszautasította.

A férfi anyja, Christina Assange Ecuadorban képviseli a Wikileaks-alapítót. Szerinte az Egyesült Államok meg akarja kaparintani fiát, ehhez azonban az kell, hogy először Svédországba vigyék. Egyelőre Assange-t sem az USA-ban, sem Svédországban nem vádolták meg semmivel. A svéd hatóságok egyelőre csak ki akarják kérdezni őt. Két nő, a Wikileaks egykori támogatói ugyanis azt állítják, hogy a 41 éves ausztrál állampolgár még 2010-ben megerőszakolta és szexuálisan zaklatta őket. Ecuador a külügyminiszter szerint azért hívta meg a svéd hatóságokat, mert a kihallgatást a nagykövetségen is meg lehetett volna ejteni.

Assange hat hete menekült a nagykövetségre, azóta arra vár, hogy a baloldali Rafael Correa elnök és a kormány döntsön menedékkérelméről. A Wikileaks alapítója még 2010-ben haragította magára Washingtont, amikor is megszerzett több mint 400 ezer diplomáciai iratot, és ezek egy részét ki is szivárogtatta. Svédországban szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjával akarják felelősségre vonni, a férfi azonban fél, hogy azonnal tovább vinnék az Egyesült Államokba, ahol életfogytiglani börtönt vagy akár halálbüntetést is kaphatna kémkedés miatt.

A kormány annak idején kijelentette, alaposan kivizsgálják a kérelem ügyét. A külügyminiszter szerint viszont a londoni olimpia vége előtt biztos nem fognak döntést hozni.

Rafael Correa elnök (jobbra) a Wikileaks-alapító anyja, Christine Assange (balra) társaságában
Ecuadorian President Rafael Correa (R) talks to Christine Assange (L), mother of WikiLeaks founder Julian Assange, during a meeting at Carondelet Palace in Quito August 1, 2012. Julian Assange has been holed up in Ecuador's embassy in London for nearly six weeks as he awaits a decision on his asylum request by the leftist government of Rafael Correa. REUTERS/Kevin Granja (ECUADOR - Tags: POLITICS CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.